Česká Lípa: Budou chtít Českolipané své pivo zpět?

21.10.2014 16:34

Z bývalého měšťanského pivovaru by mohlo vzniknout nové společenské a kulturní centrum. Kdo českolipské pivo pije, dobře spí a sto let žije! To byl reklamní slogan, kterým výrobce ještě rok před uzavřením českolipského pivovaru lákal k ochutnání místního pěnivého moku. V roce 1948 - konkrétně 16. prosince - však kohoutky vyschly. Pivovar, který v dnešní Moskevské ulici nechal postavit Jan Vilém hrabě z Kounic v roce 1698, přestal fungovat.

Česká Lípa: Budou chtít Českolipané své pivo zpět?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Za posledních 66 let pak vystřídal ohromný areál stojící jen kousek od historického centra České Lípy mnoho majitelů a v roce 1993 byl zprivatizován. Komplex sloužil nejčastěji jako sklad, například zeleniny, nyní v něm sídlí stavební firma či společnost na výrobu razítek. Podnikatelé ale z celkového prostoru areálu pivovaru využívají jen jeho nepatrnou část. Zbytek je opuštěný a zpustlý. Kdysi výstavní budovy pivovaru a chlouba města vzbuzují v očích kolemjdoucích spíš lítost a pocit zmaru.

Nyní však tomuto areálu z konce 17. století svitla naděje, že by mohl znovu sloužit účelu, pro který byl postaven, a navíc by se mohl stát vyhledávaným místem pro místní obyvatele i pro turisty.  Skupina podnikatelů s osobním vztahem k České Lípě a ke slavné pivovarnické tradici na území severních Čech totiž zamýšlí areál obnovit a přetvořit jej ve speciální multifunkční centrum. Pivovar by tak částečně získal zpět svou zašlou slávu, občanům České Lípy by pak areál nabídl širokou škálu nových služeb a prostoru pro trávení volného času.

Předmětem zájmu investorů je samozřejmě obnovení výroby českolipského piva - je to však jen zlomek celkového záměru. Co dalšího kromě malého pivovaru by v areálu mohlo být, záleží díky jejich přístupu k celému projektu do značné míry také na veřejnosti. Tedy na lidech, kterým by tento projekt měl sloužit. Na webu Městských novin jsme tak přinesli anketu, díky které jste měli možnost vyjádřit, co by se vám v bývalém pivovaru nejvíce líbilo.

Hlasovat pro jednu z možností jste mohli prostřednictvím našich webových stránek a zářijových Městských novin. Hlasování bylo ukončeno v úterý 30. září, zapojilo se do ní celkem 139 respondentů, z toho 73 hlasovacích lístků bylo vytřižených z MN, 63 lidí pak hlasovalo na webu www.mncl.cz a 3 návrhy přišly e-mailem. Nejvíce si lidé přejí mít v bývalém pivovaru opět pivovarský provoz, také restauraci, obchod s českolipským pivem nebo pivní lázně. Naopak nejméně si lidé přejí kanceláře nebo ubytování domácích mazlíčků. Z dalších návrhů, které lidé poslali, by si lidé přáli v budově bývalého pivovaru mít například divadlo, dům pro seniory, technické muzeum nebo cukrárnu.Naprostá většina lidí si pak přeje, aby renovace byla financována z fondů Evropské unie, většina lidí si také myslí, že by si město mělo udržet většinovou kontrolu nad způsobem využití celého areálu. Mezi odpověďmi na tuto otázku však bylo již větší procento zamítavých stanovisek.

Níže uvádíme všechny možnosti z anketního lístku seřazené od těch, které si lidé přáli nejvíce, po ty, které považují za zbytečné.Vylosovanými výherci, kteří obdrží od města drobné dárečky, jsou Cyril Grolmus, Blanka Ducháčková a Dalibor Horák.

Výsledky ankety jsme předali případným investorům. Jakmile budeme mít k dispozici další informace, veřejnost s nimi seznámíme.

SEZNAM MOŽNOSTÍ - VÝSLEKDY ANKETY

1. vlastní pivovarský provoz
2. pivovarská restaurace
3. prodejna s možností ochutnání a zakoupení českolipského piva
4. pivovarská a historická expozice
5. jednoduchý lázeňský komplex
6. pálenice ovocných kvasů
7. dvě ubytovací kapacity nižší a střední cenové úrovně
8. minisklárna
9. výstavní galerie využitelná i jako společenský sál
10. bowlingová dráha
11. vnitřní plocha pro koncertní i divadelní využití
12. potravinářská prodejna zaměřená na základní potraviny a farmářské speciality
13. alternativní divadelní scéna
14. venkovní sportoviště
15. umělecká a divadelní kavárna
16. celodenní dětský koutek
17. skanzen s odkazem na historii České Lípy
18. parkoviště s ostrahou pro auta i kola
19. malé informační centrum
20. prohlídkový okruh městem Česká Lípa
21. půjčovna kol a koloběžek
22. prodejna zaměřená na suvenýry
23. jazzklub s barem a obsluhou
24. keramická dílna
25. cykloservis a prodejna turistického vybavení
26. letní jednodenní i týdenní tábory s programem pro mládež
27. zkušebny pro místní kapely
28. krátkodobé či přechodné ubytování domácích mazlíčků
29. mimosezónní využití jako zázemí pro školy v přírodě
30. klubové prostory
31. kanceláře prostory
 
HISTORIE PIVA V ČESKÉ LÍPĚ

Právo vařit pivo získala Česká Lípa již v roce 1381, přímo ve městě až do konce 17. století fungovaly pivovary hned tři, dva panské a jeden měšťanský. Jeden z pivovarů byl přímo na hradě Lipý, další v dnešní Berkově ulici, měšťanský pivovar pak fungoval na dvoře českolipské radnice. Stejně tak jako město však i pivovary za dobu jejich fungování decimovaly požáry.

Poté, co oheň zcela zničil pivovar, který stál v dnešní Berkově ulici, rozhodl se tehdejší majitel zdejšího panství Jan Vilém hrabě Kounic postavit pivovar nový. Ten se začal budovat v roce 1698 na vnější straně městských hradeb, aby stavba byla chráněná před častými požáry. Tato filosofie se vyplatila, areál pivovaru stojí v dnešní Moskevské ulici dodnes.

Až do konce 19. století, kdy se spotřeba piva v České Lípě vyšplhala na 137 litrů na hlavu, se panskému pivovaru dařilo. Na přelomu 19. a 20. století však zřejmě kvůli špatnému hospodaření pivovar přestal prosperovat a tehdejší majitelka se ho rozhodla prodat. V roce 1901 byl pivovar koupen městem za půl milionu korun. Vznikla akciová společnost s nadpoloviční většinou akcií v držení města a začala zlatá éra pivovaru, který byl ročně schopen uvařit až 27 000 hl piva, které se rozváželo i do širokého okolí, tento objem navíc každoročně stoupal. 

Areál se dočkal modernizace, v roce 1912 navíc v areálu vyhloubili 207 metrů hluboký vrt, aby se pivo vařilo z kvalitní vody. V zimě se led pro chlazení lámal z pěti rybníčků, které stály na svahu za pivovarem (v místě dnešních slunečních hodin v Purkyňově ulici). V pivovaru se vařilo pivo světlé i tmavé, 10°, 12° i 16°. V roce 1939 bylo dosaženo největšího výstavu v množství 41 391 hl piva. Ve znaku měl pivovar rozesmátého trpaslíka s červenou čepicí a se sklenicí piva v každé ruce.

Bezprostředně po 2. světové válce se ještě podařilo výrobu piva zdárně obnovit. Poté byl ale pivovar znárodněn a následné rozhodnutí Krajské odborové rady ze 16. prosince 1948 výrobu piva v České Lípě zastavilo. Veškeré zařízení bylo z areálu odvezeno pryč nebo zničeno. Vstupní budova k obrovskému areálu je od roku 1958 chráněnou kulturní památkou, což plně respektuje i současný vznikající projekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…