Česká Lípa: Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024

05.02.2024 16:28 | Tisková zpráva

Střídmě je sestaven rozpočet města Česká Lípa na rok 2024, který schválili zastupitelé na svém lednovém jednání. Počítá se s pokračováním velkých investičních akcí, ale také s úplně novými, myslí se na údržbu města i na podporu spolků, klubů a sociálních služeb v rámci dotačních programů. Společně s rozpočtem zastupitelé schválili i střednědobý výhled rozpočtu na roky 2025 – 2027.

Česká Lípa: Zastupitelé schválili rozpočet na rok 2024
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Výdaje včetně sumy určené k dofinancování jsou stanoveny ve výši 1 miliarda 225 milionů korun, tj. o 98 milionů méně než v loňském roce. Příjmy jsou stanoveny ve výši 1 miliarda 85 milionů korun, tj. o cca 40 milionů více než v loňském roce. Rozdíl mezi příjmy a výdaji činí necelých 141 milionů korun, město tento rozdíl pokryje z vlastních zdrojů, částečně z investičního fondu a částečně z našetřených peněz z minulých let.

„Stejně jako v loňském roce schvalujeme rozpočet až v lednu. Tento postup jsme před rokem zvolili kvůli nejasným cenám energií, materiálů a služeb a vyplatilo se počkat. V letošním roce jsme pro změnu čekali na schválení státního úsporného balíčku a státního rozpočtu. Díky tomu se nám podařilo sestavit reálný rozpočet, který odpovídá realitě a tomu, co jsme schopni v tomto roce proinvestovat. Rozpočtové provizorium tedy trvalo jen necelý měsíc, chod města nebyl nijak ohrožen a nyní se můžeme pustit do přípravy nových investic, oprav i akcí,“ uvedla starostka města Česká Lípa Jitka Volfová.

Na běžné výdaje má město Česká Lípa v roce 2024 připraveno celkem 909 mil. Kč, což je o 4 mil. Kč méně, než v roce 2023. Na investice chce město vynaložit celkem 316 mil. Kč, což je zhruba o 100 mil. Kč méně než v loňském roce. Největší investicí (130 mil. Kč) je v letošním roce dokončení stavby venkovního koupaliště v Dubici. Druhou nejnákladnější investicí (30 mil. Kč) je start rekonstrukce Kounicova domu. Peníze (15 mil. Kč) jsou v rozpočtu připravené také na lokalitu Stará Lípa, kde by se město chtělo konečně pustit do stavby kanalizace, stejná částka je pak v rozpočtu připravená také na opravu opěrné zdi v Jáchymovské ulici.

„V letošním roce bychom se chtěli pustit také do rekonstrukce atletické dráhy a fotbalového hřiště na městském stadionu, řada by měla přijít i na opravu lávky v ulici 28. října, která je důležitou spojnicí mezi centrem města a sídlištěm Špičák. Chtěli bychom připravit projekt na rekonstrukci Jiráskovy ulice, na řadu by měla přijít i odsunutá rekonstrukce přízemí kulturního domu Crystal,“ vyjmenovala starostka města Jitka Volfová.

V plánu jsou samozřejmě také opravy škol a školek. „Chtěli bychom pokračovat v opravě střechy na základní škole Pátova, střechu plánujeme opravit také v mateřské škole Nerudova a základní škole Partyzánská. Pokračovat chceme ve výměně oken na základní škole Dr. Miroslava Tyrše a připravená je také další etapa oprav WC na základní škole 28. října. V letošním roce se chceme také pustit do přípravy projektu kompletní rekonstrukce základní školy Sever a základní a mateřské školy Jižní, které to opravdu nutně potřebují,“ doplnil místostarosta města Martin Brož.

Kromě investic ale město samozřejmě myslí také na běžnou údržbu města. Na opravy komunikací a chodníků je v rozpočtu připraveno 24,4 mil. Kč, tedy podobná částka jako v loňském roce. I přes znovuzavedení poplatku za odpad je v rozpočtu na odpadové hospodářství vyčleněna částka o 7,6 mil. Kč vyšší než v loňském roce, konkrétně 75,4 mil. Kč. Naopak částka na zajištění městské hromadné dopravy se oproti loňskému roku navýšila jen o dva miliony, a to na 72 milionů korun. Pomalejšímu navýšení pomohlo vyšší jízdné, které v České Lípě platí od 1.1.2024. Výrazně, o 6,5 mil. Kč však narostl příspěvek města na dopravní obslužnost kraje. „V předchozích letech město Libereckému kraji platilo jen milion korun na základě smlouvy, jejíž platnost ale v loňském roce skončila. Nyní chce kraj příspěvek výrazně vyšší. Do rozpočtu jsme zahrnuli celou částku, ačkoli se budeme snažit ještě výši příspěvku změnit,“ upřesnil místostarosta města Jakub Mencl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…