České Budějovice: Mezinárodní den památek přiblíží život za první republiky

08.04.2018 19:05

I v tomto roce se České Budějovice se svým programem zapojí do Mezinárodního dne památek, který je naplánován na sobotu 21. 4. 2018. Letošní rok je významný zejména díky 100. výročí založení československé republiky, a proto si i MDP připomene nejen tuto významnou událost. Pokusíme se návštěvníkům přiblížit život v době první republiky nejen v Českých Budějovicích. Letošní ročník bude tedy s podtitulem „České Budějovice v období první republiky 1918-1938“.

České Budějovice: Mezinárodní den památek přiblíží život za první republiky
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Odbor památkové péče magistrátu České Budějovice prostřednictvím Agentury Kultur- Kontakt přichystal, stejně jako v předchozích letech, velmi zajímavý a poutavý program. Jak je již naším zvykem, také letos se lidé podívají na místa, která jsou veřejnosti obvykle uzavřená. Otevíráme brány v českobudějovické Sokolovně na Sokolském ostrově s minivýstavou o její historii, brány bývalého vodojemu z roku 1935, který se v rámci MDP poprvé představí veřejnosti promítáním dokumentů o historii vodárenské věže i vody, či brány kostela Husův sbor na Palackého náměstí, kde se uskuteční koncert k poctě operní pěvkyně a české vlastenky Emy Destinnové, od jejíhož narození letos uplyne 140 let. V Jihočeském muzeu bude přichystaný poutavý program ve formě komentovaných prohlídek výstav a odborných přednášek. Vstup do všech výstavních prostor muzea bude po celý den zdarma.

První republikou ožije po celý den i nádvoří Národního památkového ústavu v domě U Ferusů. Těšit se můžeme např. na Swing trio Avalon, ukázky tanců, prvorepublikovou cukrárnu, ochutnávku vín, program pro děti i na rekonstrukci dobového obchodu s motocykly z roku 1927. Návštěvníci by si neměli nechat ujít divadelní scénku pracovníků NPÚ, ve které se dozvíme, zda přijme pan Davidson z Ameriky pozvání na slavnostní otevření obchodu s motocykly zn. Harley-Davidson.

Jak se dočteme v průvodci, který je dostupný široké veřejnosti již několik týdnů dopředu v městském informačním centru na náměstí Přemysla Otakara II., program letošního ročníku Mezinárodního dne památek je rozdělen do několika částí. První částí jsou komentované prohlídky, kdy nás odborníci provedou českobudějovickou radnicí, vodárenskou věží i katedrálou sv. Mikuláše. Za zmínku stojí komentované prohlídky výstavy Jihočeského muzea „První světová válka – léta zkázy a bolesti“.

S architekturou z období první republiky se můžeme seznámit při několika procházkách po městě. Další prohlídky se pak věnují kasárnám Jana Žižky či prvorepublikovým vilám u nemocnice. Velmi zajímavou prohlídku nabídne také procházka proti proudu řeky a odhalování prvorepublikové historie spojené s vodou v Českých Budějovicích. Budete moci navštívit některou z 10 odborných přednášek, které se uskuteční v Jihočeském muzeu, ve Státním okresním archivu, v přednáškovém sále NPÚ, v galerii Mariánská kasárna, v Obchodní akademii na Husově třídě nebo v sále budovy Českého Rozhlasu ČB.

Soutěž s partnerskými městy

Přednášky se budou věnovat např. událostem roku 1918 z pohledu různých osob či archivních materiálů, skautingu, obsazování jihočeského pohraničí, vojákům 91. regimentu, nebo zvonům z období první republiky. Zároveň se uskuteční přednášky věnované četnictvu, přičemž bude promítnutý unikátní dokument o jednotkách SOS na podkarpatské Rusi s následnou besedou s tvůrci. V Jihočeském muzeu se uskuteční přednáška kurátorky sbírky novodobé módy a textilu a sbírky domácnost Národního muzea Praha PhDr. Miroslavy Burianové, která nám představí, jak se oblékali v období první republiky známé osobnosti. Můžeme se těšit na fotografie hereček, političek, manželek politiků, diplomatů včetně prezidenta T. G. Masaryka. Také rodiny s dětmi naleznou v programu zajímavé tipy, jak strávit sobotu.

S Mgr. Ladislavem Švadlenou budou, objevovat pamětihodnosti a historii města nejen v období první republiky. Dopoledne je pro děti připravený program v Jihočeské vědecké knihovně s názvem „Přečti mi pohádku“. Populární jihočeská herečka Věra Hlaváčková přečte dětem ukázky z knih Dášenka, Bubáci a Hastrmani či z knihy Bylo nás pět. Odpoledne budou moci děti shlédnout v Divadle U Kapličky Pošťáckou pohádku od Karla Čapka, anebo se vydat do Hvězdárny a Planetária, kde se dozví o zajímavostech jarní hvězdné oblohy či navštíví kopuli s dalekohledy.

V rámci MDP je možné se zúčastnit soutěže s partnerským městem Pasov. Soutěž je připravena pro širokou veřejnost za účelem zviditelnění měst, která jsou partnerskými městy Č. Bud. Otázky připravili sami zástupci města Pasov stejně jako drobné věcné ceny. Jde již o čtvrté pokračování soutěže s partnerskými městy. Z kapacitních důvodů je možné zúčastnit se některých prohlídek a přednášek pouze s platnou vstupenkou, kterou lze zdarma rezervovat ZDE a vyzvednout si ji v Turistickém informačním centru na náměstí Př. Ot. II. č.1,2 I přestože je přichystáno více jak 2000 ks vstupenek na programy v rámci MDP s rezervací neotálejte, prohlídky se velmi rychle plní. Podrobné informace o programu naleznete ZDE, ZDE a v Turistickém informačním centru na náměstí Přemysla Otakara II.

Změna programu vyhrazena!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…