České Budějovice: Nová podoba sociálního odboru, pro dávky už jen na úřad práce

05.01.2012 10:36

Od 1. ledna 2012 se v rámci sociální reformy sjednotil proces výplaty nepojistných dávek sociální ochrany.

České Budějovice: Nová podoba sociálního odboru, pro dávky už jen na úřad práce
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Administraci, rozhodování a výplaty těchto dávek provádí úřad práce (v Českých Budějovicích sídlí v Klavíkově ulici č. místo odboru sociálních věcí magistrátu města. Personálně bylo na úřad práce převedeno 21 pracovnic. Na magistrátním odboru sociálních věcí zůstalo pouze oddělení sociálně právní ochrany a oddělení sociální pomoci.   

Odbor sociálních věcí magistrátu i nadále zajišťuje tuto agendu:

  • Vydávání a evidence parkovacích průkazů označujících vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou dle zák. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.
     
  • Rozhoduje o ustanovení zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění dle zák. č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení.
     
  • Rozhoduje o stanovení úhrady za stravu a za péči v případech, kdy je dítě umístěno do domova pro osoby se zdravotním postižením na základě rozhodnutí soudu o nařízení ústavní výchovy nebo předběžného opatření dle §74 zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.
     
  • Zajišťuje podepisování smluv o poskytování sociálních služeb osobám, které dle lékařského posudku nejsou schopny sami jednat a nemají zákonného zástupce dle §91 zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.
     
  • Rozhoduje o přiznání jednorázové náhrady ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem dle vládního nařízení č. 165/1997 Sb.    

Dne 31. 12. 2011 ukončila svoji činnost všechna dávková oddělení odboru sociálních věcí: 

  • oddělení pomoci v hmotné nouzi , které poskytovalo dávky pomoci v hmotné nouzi dle zákona č. 111/2006 Sb.
     
  • oddělení dávek pro zdravotně postižené občany, které poskytovalo příspěvek na péči dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a příspěvky dle vyhlášky MPSV č. 182/1991 Sb (platnost vyhlášky byla k 31.12.2011 zrušena a od 1.1.2012 nahrazena  zákonem č.  329/2011Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně  souvisejících zákonů)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…