České Budějovice: Nová podoba sociálního odboru, pro dávky už jen na úřad práce

05.01.2012 10:36

Od 1. ledna 2012 se v rámci sociální reformy sjednotil proces výplaty nepojistných dávek sociální ochrany.

České Budějovice: Nová podoba sociálního odboru, pro dávky už jen na úřad práce
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Administraci, rozhodování a výplaty těchto dávek provádí úřad práce (v Českých Budějovicích sídlí v Klavíkově ulici č. místo odboru sociálních věcí magistrátu města. Personálně bylo na úřad práce převedeno 21 pracovnic. Na magistrátním odboru sociálních věcí zůstalo pouze oddělení sociálně právní ochrany a oddělení sociální pomoci.   

Odbor sociálních věcí magistrátu i nadále zajišťuje tuto agendu:

  • Vydávání a evidence parkovacích průkazů označujících vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou dle zák. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích.
     
  • Rozhoduje o ustanovení zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění dle zák. č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení.
     
  • Rozhoduje o stanovení úhrady za stravu a za péči v případech, kdy je dítě umístěno do domova pro osoby se zdravotním postižením na základě rozhodnutí soudu o nařízení ústavní výchovy nebo předběžného opatření dle §74 zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.
     
  • Zajišťuje podepisování smluv o poskytování sociálních služeb osobám, které dle lékařského posudku nejsou schopny sami jednat a nemají zákonného zástupce dle §91 zák. č. 108/2006 Sb., o sociálních službách.
     
  • Rozhoduje o přiznání jednorázové náhrady ke zmírnění některých křivd způsobených komunistickým režimem dle vládního nařízení č. 165/1997 Sb.    

Dne 31. 12. 2011 ukončila svoji činnost všechna dávková oddělení odboru sociálních věcí: 

  • oddělení pomoci v hmotné nouzi , které poskytovalo dávky pomoci v hmotné nouzi dle zákona č. 111/2006 Sb.
     
  • oddělení dávek pro zdravotně postižené občany, které poskytovalo příspěvek na péči dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a příspěvky dle vyhlášky MPSV č. 182/1991 Sb (platnost vyhlášky byla k 31.12.2011 zrušena a od 1.1.2012 nahrazena  zákonem č.  329/2011Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně  souvisejících zákonů)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

10:28 Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

Skluzavka a balanční lávka. To jsou dva nové herní prvky, které zpestří dětem procházku po Špitálské…