České Budějovice: Studenti se chystají na první zasedání svého parlamentu

06.02.2012 19:07

V úterý 31. ledna se konalo neformální přípravné setkání členů studentského parlamentu a jejich náhradníků.

České Budějovice: Studenti se chystají na první zasedání svého parlamentu
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

A ve druhé polovině února se uskuteční první oficiální zasedání, které nejprve bude řídit primátor Juraj Thoma, dokud si studenti nezvolí svého předsedu a místopředsedu. Členové vedení města se budou zasedání studentského parlamentu účastnit pravidelně jako hosté, aby s nimi mohli studenti diskutovat přímo.

„Chceme dát příležitost aktivním mladým lidem, aby se zapojili do dění ve městě na oficiální úrovni. Parlament je poradním orgánem rady města, které bude předávat své usnesení a doporučení,“ přiblížil primátor Juraj Thoma.

Celkem v parlamentu zasedne 20 středoškoláků, které nominovaly jednotlivé střední školy v Českých Budějovicích. Kromě nich se přípravného setkání, které uspořádal zastupitel Milan Brabec, zúčastnili i jejich náhradníci. „Ideální by bylo, aby studentský zástupce i jeho náhradník na každé škole působili jako tým, který bude přijímat a zpracovávat podněty od studentů, jež pak zástupce v parlamentu přednese. Protože parlament nemá reprezentovat školy, ale především studenty,“ vysvětlil Brabec.

Na přípravném setkání se studenti dozvěděli základní informace o parlamentu, jeho postavení a fungování, činnosti a byly jim zodpovězeny jejich doplňující dotazy. A dozvěděli se také, že si musí zvolit svého předsedu a místopředsedu. „Do oficiálního zasedání mají případní kandidáti čas si rozmyslet, s čím chtějí oslovit své kolegy, aby jimi byli zvoleni,“ dodal Brabec.

Mandát člena studentského parlamentu je vymezen dobou jeho středoškolského studia, předseda a místopředseda jsou voleni na dobu jednoho školního roku. Parlament se bude scházet nejméně jednou za tři měsíce. „Četnost zasedání i jejich náplň však bude záviset jen na aktivitě studentů,“ doplnil primátor Juraj Thoma.

Informace o studentském parlamentu najdou zájemci na webu města www.c-budejovice.cz pod záložkou Město/volené orgány a na Facebooku, kde ji najdou pod názvem Studentský parlament České BudějoviceObsah se otevírá do nového okna. „Doporučuji všem studentům, kteří se o činnost parlamentu zajímají, aby se na tuto stránku připojili, neboť poslouží i jako diskusní fórum, kam mohou přispívat svými nápady, co by měl jejich parlament prosazovat,“ uzavřel Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …