České Budějovice hostily setkání karlovských a přemyslovských měst

25.03.2017 13:38

Dne 22. 3. 2017 se uskutečnilo 1. setkání karlovských a přemyslovských měst.

České Budějovice hostily setkání karlovských a přemyslovských měst
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Naše královské město si v roce 2015 připomnělo tři čtvrtě tisíciletí od svého založení. Z historie víme, že Přemysl Otakar II., řečený král železný a zlatý, byl mužem, který si získal pověst vládce tvrdé pěsti, mohutné energie i osobní ctižádosti a z mnoha jeho činů je možné usuzovat na velkomyslnost. Otakarova vláda jednoznačně znamenala zvýšení prestiže českého státu.

Přemysl své postavení opíral především o nově zakládaná města, nutno připomenout, že jich právě za jeho vlády vzniklo přes padesát. Jednou z ulic, která ústí do náměstí Přemysla Otakara II., je ulice Karla IV., římského císaře a českého krále, za něhož byla výrazně posílena královská moc i významnost českého státu. Tento panovník celkem šestkrát navštívil naše město a udělil mu rozsáhlá hospodářská privilegia.

Na jeho popud byly z hlavního náměstí vymístěny masné krámy do dnešní Krajinské ulice, kde v podobě věhlasné restaurace fungují dodnes. Tento projekt má poukázat na význam českých panovníků pro rozvoj Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…