Českokrumlovská rada města si klade vysoké cíle

22.05.2015 20:17

V souvislosti na uzavřenou koaliční dohodu mezi Českou stranou sociálně demokratickou, Křesťanskou demokratickou unií - Československou stranou lidovou, TOP 09, Občanskou demokratickou stranou, Sdružením nezávislých - Město pro všechny a sdružením Nezávislí a Zelení vydala Rada města Český Krumlov programové prohlášení, ve kterém vytyčuje hlavní priority své činnosti pro volební období 2014 - 2018.

Českokrumlovská rada města si klade vysoké cíle
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Dvacátého dubna tohoto roku schválili radní města Český Krumlov programové prohlášení pro volební období 2014 - 2018. Tímto prohlášením vyjádřili radní společnou vůli dosáhnout při správě města co nejlepších podmínek pro vyvážený a zdravý rozvoj města stejně jako pro život občanů a aktivity podnikatelů.

Priority programového prohlášení jsou rozděleny do deseti oblastí, a sice I. koncepční rozvoj města, II. hospodaření města, III. investiční politika, IV. doprava, V. sociální politika, VI. péče o životní prostředí, VII. cestovní ruch, VIII. kultura, IX. sport a volný čas, X. správa města, komunikace s veřejností a jiné. K maximálně profesionální správě města mají radním pomoci základní strategické dokumenty. „Radní Českého Krumlova si uvědomují, že nelze rozhodovat o městě bez aktuálních strategických plánů. Proto chceme aktualizovat a připravit koncepce, podle nichž by se město mělo v následujících minimálně deseti letech rozvíjet. Jedno volební období je v životě města velmi krátká doba. Z tohoto důvodu chceme, aby naše rozhodnutí byla koncepční a mohlo se na ně další volební období navázat," uvedl místostarosta města Český Krumlov Josef Hermann. Přílohou programového prohlášení je navíc seznam hlavních investičních akcí k realizaci v letech 2015 - 2016. Jak doplnil Hermann, tento seznam bude na konci roku 2016 vyhodnocen a po aktualizaci strategického a akčního plánu bude doplněn o investiční záměry pro období 2017 a 2018.

Hlavní důraz kladou radní na koncepční rozvoj města, kde považují za klíčové připravit, projednat, schválit nebo aktualizovat zásadní dokumenty pro správu města: strategický plán, územní plán, koncepci dopravy, energetickou koncepci, koncepci rozvoje bydlení a koncepci nakládání s odpady. Rada města také odkazuje na to, že je připravena zapojit do tvorby koncepčních a strategických dokumentů odbornou i laickou veřejnost.

Za klíčový krok považuje zřízení pozice městského architekta, jehož práce bude zásadně přispívat k rozvoji města.V oblasti hospodaření města bude prvořadým cílem vyrovnaný a stabilní rozpočet, vypracování návrhu na trvalé zvýšení příjmů do městské pokladny. Členové rady trvají na co nejhospodárnějším nakládání s majetkem města a co nejefektivnějším hospodaření městských společností.Dalším bodem v prohlášení je dokončení investičních akcí jako jsou revitalizace autobusového nádraží, revitalizace komplexu klášterů, rekonstrukce infrastruktury v Nových Dobrkovicích nebo rekultivace Hornobránského rybníka. Radní se také zaměří na aktualizaci výběru nejvhodnějších lokalit pro novou hromadnou a individuální bytovou výstavbu, a to s hlavním cílem podpořit nárůst počtu obyvatel.Nutná opatření v oblasti dopravy ve městě by měla řešit koncepce dopravy, kterou zpracuje odborná firma v úzké spolupráci s městem. Pozornost je zaměřena hlavně na vyřešení neutěšené dopravní situace ve městě, jež se týká hlavně průjezdnosti městem a bezpečnosti přechodů. V realizaci je návrh opatření směřující ke zlepšení parkování na sídlištích a také optimalizace podmínek dopravní obslužnosti historického centra města. Občané Českého Krumlova by se měli také dočkat vlastního efektivního systému městské hromadné dopravy.

Rada města se zaměří na rozšiřování a zkvalitňování nabídky sociálních služeb pro občany se zdravotním postižením, seniory, na nízkopříjmové rodiny a jejich děti, i osaměle žijící osoby. Bude usilovat o zvýšení kapacity tzv. sociálního bydlení a podporovat zapojení nezaměstnaných do veřejně prospěšných prací.V koncepci péče o životní prostředí radní využijí veškeré nástroje k minimalizaci negativních dopadů provozu Energobloku. Mimořádná pozornost bude věnována vyřešení budoucnosti čištění odpadních vod a také zpracování vlastní koncepci nakládání s odpady. V plánu je i projekt na rozšíření městské zeleně na území celého města.Nedílnou a významnou součástí města je turismus. Bude proto aktualizována koncepce cestovního ruchu. Základním cílem a úkolem v této oblasti musí být trvalá snaha budovat dobré jméno Českého Krumlova jako atraktivní kulturní a turistické destinace pod značkou UNESCO, která je motivací a zárukou pro investory a vytváří nové pracovní příležitosti.

V oblasti kultury je hlavní prioritou dokončení projektu Revitalizace komplexu klášterů, zajištění jeho udržitelnosti a zařazení mezi stěžejní nabídky kulturního bohatství města. Nadále také bude podporována činnost městského divadla, městského kina a městské knihovny a dalších stálých kulturních institucí. Představitelé města se aktivně hlásí i k účasti v jednáních o existenci otáčivého hlediště v Českém Krumlově.Prostřednictvím grantového systému bude rada podporovat sportovní a volnočasové aktivity a mládeže a po dokončení revitalizace a zprovoznění rekreační zóny u Hornobránského rybníka bude iniciovat vytvoření dalších příležitostí pro venkovní koupání.V neposlední řadě rada města bude prosazovat co nejširší zpřístupňování informací občanům města, maximální transparentnost činnosti města a jím zřízených organizací, bude zvyšovat příspěvky do grantových programů aj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…