Český Krumlov: Památkově chráněný most ve Starých Dobrkovicích je opravený

28.10.2021 21:30 | Tisková zpráva

Rekonstrukce kamenného mostu přes koryto říčky Polečnice ve Starých Dobrkovicích je dokončena. Kamenný klenutý most z poloviny 19. století je architektonickou kulturní památkou, jeho rekonstrukci byla proto věnována zvláštní péče.

Český Krumlov: Památkově chráněný most ve Starých Dobrkovicích je opravený
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Most ve Starých Dobrkovicích prošel stavebními úpravami už před čtyřmi lety, kdy se na mostě provedla oprava spodní části. Byla obnovena zřícená křídla mostu, opraveny ledolamy a zpevněno koryto řeky pod mostem. V letošním roce pak došlo na opravu horní části mostu a nosné konstrukce.

„Byla zde nefunkční izolace, mostem protékala voda, také nevyhovoval zádržný systém ocelových svodidel necitlivě zabudovaných v betonových římsách,“ vyjmenovává nedostatky mostu starosta Dalibor Carda.

V rámci rekonstrukce se odtěžila stávající vozovka až na úroveň kleneb, na nich se provedla nová ztužující železobetonová deska včetně hydroizolace. Stávající nepůvodní betonové římsy nahradily nové parapetní zdi ze zdiva z přírodního sbíraného kamene a ručně opracovaných žulových krycích desek. Tyto nové zdi tvoří záchytný systém, proto se mohlo odstranit i svodidlo na mostě.

Nově se k mostu zabudovalo zábradlí, jež tvarem a provedením odpovídá zábradlí, které se nachází v historické části města. Most dostal nový povrch vozovky, odrazové pruhy a vybudovaly se i dlážděné skluzy pro vodu.

„Rekonstrukce památkově chráněného mostu vyžadovala výjimečný přístup, kamenické práce prováděl kameník z Českého Krumlova tradičním způsobem a stejně tak proběhla i ruční úprava krycích desek,“ dodává starosta. 

Přestože místní část Staré Dobrkovice patří pod správní území Kájova, most je ve vlastnictví města Český Krumlov. Rekonstrukce vyšla na ne­celé 4 miliony korun, ze kterých či­nila dotace Jihočeského kraje 1,5 mil. korun. Práce prováděla společnost K-BUILDING CB, a.s.

Kamenný klenutý tříobloukový most ve Starých Dobrkovicích je velmi hodnotným a autenticky dochovaným příkladem dopravní technické stavby. Reprezentuje dynamičnost a technickou vyspělost, s jakou se tato část regionu rozvíjela v průběhu 19. století. Představuje doklad řemeslné dovednosti a zručnosti našich předků, včetně jejich estetického cítění. Svým umístěním, charakterem, památkovou hodnotou a historickou podstatou odpovídá pojetí kulturní památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…