Český Těšín: Radnice s jarem opět rozmísťuje velké kontejnery

25.04.2016 17:22

Do ulic Českého Těšína se vracejí velkoobjemové kontejnery. Od dnešního dne do nich mohou občané opět ukládat kusový odpad. Akce potrvá až do 3. července a nádoby budou lidem k dispozici postupně na 62 stanovištích.

Český Těšín: Radnice s jarem opět rozmísťuje velké kontejnery
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„V loňském roce pracovníci z velkoobjemových kontejnerů, které byly přistaveny v jarním a zimním období, svezli přibližně 320 tun odpadu, náklady na tuto službu činily cca 700.000 korun. Lidé se takto zbavovali převážně objemného odpadu – starého nábytku, koberců, vyřazeného sanitárního vybavení, ale byly tam i pneumatiky, elektrozařízení a sutiny, které do nich nepatří,“ říká Lenka Kročková, referentka odpadového hospodářství.

Připomněla, že do těchto kontejnerů je možno odkládat pouze objemný odpad, např. vyřazený nábytek,  vyřazené  spotřební  zboží, jako jsou  lyže,  jízdní  kola, umyvadla, toalety, koberce, linolea, kočárky. Rozhodně ne směsný komunální odpad, nebezpečné složky, elektrozařízení, kompostovatelný odpad, odpad určený k separaci a stavební odpady. Velkoobjemové kontejnery jsou určené pouze pro fyzické osoby. Firma, která by do nich odpad odkládala, může být pokutována.

Přes rozmisťování kontejnerů město stále řeší problémy s kusovým odpadem. „Občané odkládají k nádobám na komunální odpad křesla, koberce, skříně, ale i stará okna po výměně a spoustu dalšího odpadu. Mnozí to bohužel  berou tak, že to za ně někdo uklidí,“ říká Kročková s tím, že toto řešení je pro městskou pokladnu drahé, jelikož musí  - kromě uložení na skládce - zaplatit svozovou firmu, aby prostranství vyčistila a objemný odpad odvezla.

Přitom všichni občané města mají celoroční možnost se odpadu bezplatně zbavit ve Sběrném dvoře v ul. Na Horkách. Další možnost nabízí svozová firma. Občané si mohou odvoz do sběrného dvora objednat  na tel. č.  558 711 037  u  spol. FCC Česká republika, s. r. o., kdy  uhradí pouze paušální částku ve výši 250,- Kč  za jeden  odvoz vozidlem multicar s nosností cca 1 t. Odvoz na skládku a poplatek za uložení odpadů  hradí město. Tato služba je určena pro objemné  odpady a elektrozařízení - nábytek, koberce, kuchyňské linky, sanitární zařízení, lednice, pračky, nikoliv však pro stavební a demoliční odpady.

V loňském roce naší občané vyprodukovali celkem 1390 tun objemného odpadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…