Český Těšín: Zahradníci finišují s výsadbou alejových stromů

19.04.2018 11:16

Tento týden v Českém Těšíně vrcholí výsadba 120 nových alejových stromů. Většina prací bude provedena do konce týdne, zbytek stromů „půjde do země“ příští týden. V posledních dnech se dočkali nových stromů obyvatele sídliště Hrabinská, dnes se sází na sídlišti Svibice: v ulici Polní a Okružní.

Český Těšín: Zahradníci finišují s výsadbou alejových stromů
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„V každém roce vysázíme minimálně 100 nových alejových stromů. Jen vloni to bylo 133 nových stromů v celkové hodnotě 300 tisíc korun. Průběžně pracujeme na obměňování zeleně v parcích, na sídlištích i v centru,“ říká referentka městské zeleně Lada Večeřová.

Výsadba proběhne v průběhu dubna mimo jiné např. v parku Na Rozvoji, A. Sikory, nábřeží Míru, na ulici Divadelní, stejně jako na sídlištích. Zahradníci vybírají odolné druhy, například platany javorolisté. Okrasnou zahradu v areálu českotěšínské nemocnice letos doplní javor červený.

Kromě alejových stromů občany potěší i nové stálezelené kultivary jako jsou jedle ojíněné i kavkazské, borovice černé, douglasky.

V samotném městě Český Těšín (tedy bez šesti okrajových částí připojených po válce) roste jen na městských pozemcích více než 7 300 kusů stromů. „Od roku 2001 provádíme a pravidelně aktualizujeme náročnou inventarizaci stromů, kdy nám tato evidence zahrnující i fotografii a podrobný popis, v takovém obrovském množství pomáhá hledat problémové jedince a umožňuje individuální péči. Je nápomocna v rámci řešení pojistných událostí,“ doplňuje Večeřová.

V zimním období došlo k odstranění některých přestárlých nebo chorobami narušených dřevin, jelikož i kácení je neodmyslitelnou součástí údržby zeleně a v takovémto množství stromů je toto činnost nevyhnutelná. Kácení se dotklo mimo jiné parčíku Na Rozvoji, sídliště ONV, parku A. Sikory, v okolí ul. Slezská, odstraněny byly havarijní vzrostlé topoly černé u zahrádek nad Tescem.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…