Český Těšín: Zkontrolovaná kašna na náměstí už zase stříká

15.04.2018 10:35

Letos mnohem dříve než obvykle (zpravidla to bývá na prvního máje, ale nyní je už v dubnu skoro letní počasí) se mohou naši občané i turisté těšit z vodní atrakce na na českotěšínském náměstí.

Český Těšín: Zkontrolovaná kašna na náměstí už zase stříká
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Kašna po zimě vždy prochází generálkou. Údržbáři minulý týden rozebrali nádobu, vše vyčistili, prohlédli, vyměnili těsnění i žárovky.

Vodní prvky v architektuře Českého Těšína jsou novinkou 21. století, do té doby byla v obou Těšínech ve veřejném prostoru pouze kašna z roku 1777 na náměstí v polské části města. Kašna před českotěšínskou radnicí vznikla během rekonstrukce náměstí v roce 2004, fontána v parku Masarykovy sady umístěna v úrovni terénu je součástí revitalizace parku, pro projekt město využilo evropské fondy.

Vodní prvky v městském prostoru jsou poměrně náročné na údržbu i finance. Roční náklady provozování kašny, fontány a dvou pítek se pohybují kolem 160 – 170 tisíc korun. Částka zahrnuje spotřebu vody, elektřiny, údržbu, čištění, opravy. U obou atrakcí je problém se záměrným ničením, kdy převážně děti strkají do pítek a také do trysek ve fontáně kamínky a klacíky, do kašny lidé házejí různé věci. Loni například strážníci chytili při činu mladíky, kteří do ní nalili saponát. Náklady na čištění po nich město vymáhalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

16:31 Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

Krajská zdravotní se již tradičně připojuje ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, který probí…