Český Těšín: Díky čištění komunikací ubývá prašnosti, ne všichni však chtějí spolupracovat

27.03.2018 10:04

Úklid veřejných prostranství od inertního posypu a prachu začne v Českém Těšíně již 3. dubna mimo jiné od ulice Nádražní a nábřeží Míru. Městský úřad zajišťuje prostorové čištění na místních komunikacích, parkovacích stáních a parkovištích. Úklid přináší kromě estetické stránky i mnohem důležitější faktor – minimalizuje dopady prachu na zdraví obyvatel.

Český Těšín: Díky čištění komunikací ubývá prašnosti, ne všichni však chtějí spolupracovat
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Než pracovníci zahájí prostorové čištění, jsou majitelé aut vždy s předstihem požádání, aby na jedno dopoledne v konkrétní ulici uvolnili parkovací stání. „Všechna místa pro odstavování automobilů jsou alespoň 7 dní dříve označena odpovídající přenosnou dopravní značkou. Chceme touto cestou požádat občany, aby v takto označených lokalitách v daném dni neparkovali. Vyhnou se tak nepříjemnostem s městskou policii a přispějí k čistějšímu ovzduší,“ uvedl referent odboru místního hospodářství Stanislav Cichy.

Jedním z původců znečištění ovzduší je průmysl či jsou emise z automobilové a železniční dopravy, ale i sekundární prašnost z již usazených částic na vozovce. Každý rok během prostorového čištění na území města Český Těšín smeteme zhruba 40 tun prašných částic, které se díky tomu opětovným zvířením nedostanou zpátky do ovzduší a lidé je nemusí vdechovat. Toto množství by mohlo být o něco vyšší, kdyby všichni občané spolupracovali. Lidé, kteří nepřeparkují svůj automobil během ohlášeného čištění, tak maří snahu o odstranění zdraví škodlivého prachu z veřejného prostranství.

Neukázněné řidiče čeká pokuta

„Jsou ulice, kde jsou občané ukáznění a jsou místa, kde auta ponechají, přestože o plánovaném úklidu vědí. Neukázněné řidiče čeká pokuta v řádech stokorun,“ avizuje ředitel Městské policie Český Těšín Petr Chroboczek. Doplnil, že lidé chtějí na jedné straně žít v čistém prostředí, ale na druhé nejsou ochotni na jedno dopoledne přeparkovat auto. Například na dispečink MP volal pán s dotazem, kdo zaručí, že mu po čištění opět zůstane stejné místo před domem a nikdo jiný mu je neobsadí.

Současně úklidoví pracovníci už od první poloviny března zametají chodníky od inertního posypu. Tyto práce byly pozastaveny na dobu mrazů.

Kromě jarního a podzimního plošného úklidu čistíme veřejná prostranství ve městě průběžně. Denně pracovníci úklidových čet seberou každý zhruba 15 kilogramů drobného smetí, hlavně nedopalků, papírků, láhví. Pracovník s vysavačem, který vyjde do terénu jen co oschnou zelené plochy, dovede odstranit z chodníků a trávníků denně až sto kilogramů exkrementů.

Děkujeme vám za kladný přistup k prostorovému čistění města. „Naše heslo čisté město.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

10:23 Přerov: Dešťová zahrada se otevřela veřejnosti, zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pr…