Cheb: Vitamín D aneb Divadla spolu!

26.04.2021 12:59

Společný tým Západočeského divadla v Chebu a činohry Karlovarského městského divadla se zapojil do kreativní výzvy, nazvané Vitamín D aneb Divadla spolu!, které se účastní také dalších 12 regionálních divadel napříč celou republikou.

Cheb: Vitamín D aneb Divadla spolu!
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Každý ze zúčastněných souborů se zavázal během 72 hodin vymyslet, nazkoušet a natočit krátkou inscenaci na zadané téma. Všechny inscenace budou k vidění 9. května od 18 hodin rámci slavnostního přímého přenosu z Divadla F. X. Šaldy v Liberci, které je autorem celé myšlenky. Na internetu bude záznam galavečera k vidění 10 dní, během nichž budou moci diváci hlasovat pro nejzajímavější počiny.

Téma je pro všechny společné: vylosované přísloví, které se každý tým dozví až na poslední chvíli. Pravidla zdůrazňují, že se nesmí jednat o filmy, ale divadelní inscenace. Zakázány jsou tedy veškeré filmové triky či efekty a vše se musí odehrávat v reálném čase na jevišti nebo na zkušebně. Jak se uvádí ve výzvě, vznikne tak jedinečný divadelní formát pro tuto dobu: okamžitá podoba živého divadla, kterou je možné předat divákům po celé republice.

Chebsko-karlovarská inscenace vznikala v uplynulém týdnu od čtvrtka do soboty. Nejprve si účastníci přečetli e-mail, který odtajnil zadané téma, a poté se 11 herců, režisér a dramaturgyně dali do vymýšlení. Během prvních tří hodin se probírali desítkami nápadů, z nichž byl nakonec vybrán jeden z těch méně propracovaných, který jako svou vizuální představu, pouhý obraz, představil Petr Németh. Z něj se potom během prvního dne v rámci společného brainstormingu vyvinul výsledný text a vymyslelo se scénografické pojetí. Druhý den se zkoušelo a třetí den se pořizoval výsledný záznam. V neděli po poledni byl výsledný tvar odeslán pořadatelům.

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí

„Když se vedle sebe v přátelském klání postaví 13 souborů, je samozřejmé, že jedním z hlavních kritérií při zkoušení je originalita, snaha o to, aby výsledná inscenace mezi dalšími nezapadla. Věřím, že tomto směru naše diváky nezklameme, a přitom jsme nerezignovali na sdělení smysluplné myšlenky,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná.

Režisér Zdeněk Bartoš krátce po dokončení zhodnotil inscenaci slovy: „Myslím, že jsme se zcela vymkli kategorii dobrý/špatný a je to někde poblíž typu potenciálně kultovní, ať už to znamená cokoliv.“

Přípravy a průběh projektu Vitamín D aneb Divadla spolu! je možné sledovat už nyní v rámci facebookové události, slavnostní galavečer včetně výsledných inscenací bude přenášen 9. května od 18 hodin na YouTube kanálu Vitamín D.

Spojený tým Západočeského divadla v Chebu a činohry Karlovarského městského divadla:
Hrají: David Beneš, Viktor Braunreiter, Magdaléna Hniličková, Petr Németh, Kateřina Pokorná, Pavel Richta, Jindřich Skopec, Jiří Švec, Tereza Švecová, Vladimíra Vítová, Stephanie Van Vleet
Režie: Zdeněk Bartoš
Dramaturgie: Martina Pokorná
Světla: Roman Deršák
Zvuk: Radek Šnajdr
Inspice: Ondřej Puchel
Technika: Filip Mleziva, Patrik Knill
Rekvizity: Jakub Cupák
Garderoba: Alena Vávrová
V inscenaci byla použita hudba Matěje Kroupy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…