Cheb je pro ně už skutečným domovem

09.03.2017 13:00

Projekt přesídlení krajanů se ukázal velmi úspěšným. Starosta se setkal se zhruba dvacítkou nových obyvatel města.

Cheb je pro ně už skutečným domovem
Foto: mestocheb.cz
Popisek: Náměstí v Chebu

Na konci roku 2015 se město Cheb připojilo k výzvě ministerstva vnitra o repatriaci krajanů z Ukrajiny do Čech. Starosta města Cheb Petr Navrátil na výzvu reagoval velmi rychle. Sestavil pracovní skupinu, která během několika týdnů připravila program návštěvy pěti ukrajinských rodin.

„Rozhodnutí nebylo těžké. Většina z nás do Chebu odněkud přišla, a proto jsme chtěli lidem žijícím v oblastech válečného konfliktu nabídnout nový domov. Prioritou bylo ubytování a možnost práce. Připravili jsme byty podle velikosti počtu rodin a zprostředkovali i některé pracovní možnosti na průmyslové zóně. Výhodou bylo, že tito lidé chtěli ihned začít pracovat a co nejrychleji se začlenit do běžného života města,“ zavzpomínal starosta Petr Navrátil.

V rámci projektu město Cheb umístilo již deset rodin krajanů s českými kořeny. V sobotu 4. března se starosta společně se členy vedení města s krajany sešel. Hlavním důvodem bylo projekt zhodnotit a zjistit další možnosti pomoci. V diskusi se ukázalo, že lidé jsou se životem ve městě velmi spokojeni. Téměř všichni bez jakýchkoliv problémů našli práci a rodiny se plně ztotožnily s rytmem života města.

„Ukázalo se, že jsme se vydali správnou cestou. Město potřebuje nové lidi, kteří chtějí pracovat a vychovávat zde své děti. Samozřejmě jsme dále ochotni poskytnout těmto lidem další poradenství například při hledání lékařů nebo právních úkonech. Při tom velmi dobře spolupracujeme se zdejší diecézní charitou, která například poskytuje krajanům i výuku českého jazyka,“ dodal starosta.

Setkání se uskutečnilo v objektu diecézní charity, kde funguje občanská poradna a další aktivity pro potřebné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…