Díky projektu bylo v Luhačovicích a Pozlovicích vysazeno 150 stromů

23.11.2014 15:19

Novou výsadbu stromových alejí dokončili v těchto dnech v Luhačovicích a v Pozlovicích. Nově vzniklá stromořadí tak mohou lidé vidět například u břehu vodního toku nedaleko kostela Svaté rodiny v Luhačovicích, nebo u přehrady, která je v katastru městysu Pozlovice.

Díky projektu bylo v Luhačovicích a Pozlovicích vysazeno 150 stromů
Foto: wikipedia
Popisek: Luhačovice

Celkově bylo vysazeno na několika místech v katastru Pozlovic a Luhačovic 150 stromů, to vše díky projetu přeshraniční spolupráce.

„Druhově se jedná o listnaté stromy původních druhů pro tyto lokality, konkrétně byly vysazeny duby, lípy, javory, platany a jeřáby. Kromě samotné sazenice a výsadby se provedlo také související ošetření a úpravy okolního terénu. Osázení dřevinami se uskutečnilo díky projektu Ochrana biodiverzity významných ekosystémů Rajecká Dolina a Mikroregionu Luhačovské Zálesí. Ten je realizován Mikroregionem Luhačovské Zálesí s podporou z Operačního programu přeshraniční spolupráce SR – ČR 2007 – 2013," uvedla garantka projektu za mikroregion Luhačovské Zálesí a starostka Pozlovic Olga Tkáčová.

Vzhledem k lokalitám, které jsou také v blízkosti vodních toků, byly možnosti výsadby projednány nejprve s Povodím Moravy. I samotné dřeviny musejí pak podle projektu splňovat určitá kritéria. Vysázené stromy mají výšku minimálně metr a půl a jsou ukotveny trojicí kůlů a ochráněny jutovou nebo rákosovou chráničkou. „Celkový rozpočet na výsadby byl ve výši 325 tisíc korun, z toho je 90 % hrazeno z dotace poskytnuté v rámci OPPS SR-ČR," dodala Tkáčová.
Celý projekt řeší problém nadměrného výskytu nepůvodních rostlinných druhů, které se šíří v některých lokalitách zúčastněných mikroregionů. Tyto rostliny mají díky malému obhospodařování krajiny silné schopnosti rozmnožování, jsou nenáročné na kvalitu stanoviště a jejich celkové vlastnosti jsou takové, že jsou právem nazývány jako rostliny invazní. S těmi se projekt snaží vypořádat a naopak se snaží podpořit výsadbu původních rostlinných druhů pro dané regiony.

„Celkový rozpočet projektu je více než 123 tisíc eur a v jeho rámci byla pořízena pro Mikroregion Luhačovské Zálesí také potřebná technika k obhospodařování krajiny, a to traktor, dvě multikáry, křovinořezy a motorové pily," doplnila Tkáčová. Ve spolupráci s odborem životního prostředí luhačovické radnice a krajského úřadu se tak mohl uskutečnit rozsáhlý monitoring invazních rostlin včetně jejich likvidace.

„Důležitou částí projektu jsou i výukové programy ve školách mikroregionu, kde se děti s touto problematikou seznamují díky seminářům pořádaným ve spolupráci s Centrem Veronika Hostětín," uzavřela Tkáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luhacovice.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…