Dobrá zpráva pro Říčany: Rozestavěná budova věznice se nebude dostavovat

25.09.2016 20:38

Okraj Říčan hyzdí téměř 30 let betonová konstrukce budovy, která měla fungovat jako věznice. Vedení města posledních několik měsíců jednalo s vlastníkem areálu - Vězeňskou službou ČR - o možném využití rozestavěné stavby. Věznice v Říčanech ale nevznikne. Areál totiž přechází zatím pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Poslance z kontrolního výboru Poslanecké sněmovny o tom informoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Radnice nyní prosazuje vybudovat na tomto místě centrum Integrovaného záchranného systému (IZS) a centrum údržby Pražského okruhu.

Dobrá zpráva pro Říčany: Rozestavěná budova věznice se nebude dostavovat
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

„Myslím, že je to pro Říčany příznivá zpráva. Myšlenka věznici dostavět se čas od času znovu objevovala - naposledy loni v létě - a jsem rád, že konečně došlo k jednoznačnému rozhodnutí. Pro areál najdeme účelnější využití,“ uvádí místostarosta Zdeněk Hraba (Klidné město).

Takřka 30 let okraj Říčan hyzdí rozestavěný skelet budovy věznice. V atmosféře listopadu 1989 se tehdejšímu předsedovi Městského národního výboru a vedení radnice podařilo přesvědčit Ministerstvo spravedlnosti o potřebě zastavit výstavbu obrovského vězeňského komplexu. Od té doby prostor chátrá a sem tam se objevují myšlenky na využití území. Věznice, skladové haly, drtička stavebních sutí, minikáry.

„Je to obrovská plocha 80 tisíc metrů čtverečních v majetku státu, které ale nyní nemají smysluplné veřejné využití. Výhodou pozemků je blízkost budoucímu Pražskému okruhu a tak nás napadlo, že by zde mohlo vyrůst centrum Integrovaného záchranného systému (hasiči, policie, záchranka) a centrum silniční údržby. Ve spodní části budeme usilovat o povodňovou izolační zeleň s cyklostezkou,“ popisuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město). 

Vězeňská služba ČR nakonec rozhodla o trvalé nepotřebnosti této nemovité stavby a letos v září majetek předala Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O budoucí realizaci bude tento úřad jednat s městem Říčany. Jisté však je, že věznici stavět a provozovat nebude. Protože agenda věznic patří do působnosti Vězeňské služby ČR, nikoliv ÚZSVM.

„Nejprve nepotřebný majetek převezmeme, provedeme jeho lustraci a následně jej nabídneme k využití organizačním složkám státu. Nebude-li zájem o jeho převzetí, bude majetek realizován v souladu se zákonem. O konkrétním způsobu zatím není rozhodnuto,“ přibližuje tiskový mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka s tím, že budoucí využití areálu je také dáno platným územním plánem města Říčany.

Město usiluje o integrovaný záchranný systém 

Plocha by mohla být právě ideálním místem pro centrum IZS a Střediska správy a údržby silnic ŘSD. Pozemek se nachází ve vzdálenosti několik set metrů od plánované stavby silničního okruhu kolem Prahy. Zároveň výstavba podobného centra může pomoci všem záchranným složkám s kapacitními a technickými problémy, se kterými se v Říčanech potýkají. „Jednotlivé součásti IZS patří do působnosti Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, ŘSD a Ministerstva dopravy. Těmto institucím nabídneme předmětný majetek k převzetí a případnému využití tímto způsobem,“ dodává Radek Ležatka.

„My už od loňského roku myšlenku centra záchranného systému a centra údržby Pražského okruhu šíříme. Právě koordinovaný zájem středočeského vedení policie a hasičů celou věc posunul, významně pomohli i poslanci z kontrolního výboru Poslanecké sněmovny, kteří po našem setkání ve Štiříně otázku otevřeli na parlamentní půdě,“ informuje starosta města a doplňuje: „Kupříkladu Ředitelství silnic a dálnic už zadalo studii pro vybudování centra. Původní plán byl, že stát bude velmi draze vykupovat pozemky v Běchovicích a tady je má zadarmo k dispozici.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

16:14 Kroměříž: Unimo buňky do Těšnovic dodá firma ze Slovenska

Vítězné projekty loňského úvodního ročníku participativního rozpočtu nazvaného Vaše Kroměříž se blíž…