Dobříš: Setkejte se s netopýry v zámeckém parku

20.08.2016 10:28

V sobotu 20. srpna mohou návštěvníci anglického parku u zámku Dobříš zažít setkání s netopýry. Osvětovou akci pro děti i dospělé seznamující se životem, výzkumem a ochranou netopýrů zde již potřetí organizuje Česká společnost pro ochranu netopýrů ve spolupráci se Správou zámku Dobříš a Ochranou fauny ČR.

Dobříš: Setkejte se s netopýry v zámeckém parku
Foto: Město Dobříš.
Popisek: Dobříš

Víte, že na půdě zámku Dobříš sídlí letní kolonie netopýra velkého? A že v přilehlém anglickém parku můžete potkat dalších sedm druhů těchto létajících savců? "Kromě toho, že tu loví potravu, využívají některé druhy také bohatou nabídku úkrytů v dutinách a štěrbinách starých stromů," vysvětluje Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů. O jaké druhy netopýrů se jedná, jaké lovecké strategie využívají, a řadu dalších informací z jejich života se můžete dozvědět, pokud se v sobotu v podvečer vydáte na Netopýří noc.

Akce začíná již v 18 hodin a pro návštěvníky je připraven pestrý celovečerní program. "Během první části programu se zejména děti mohou vydat na přírodovědnou stezku parkem, kde si vyzkouší různé hry a úkoly související se životem netopýrů. Na konci je pak bude čekat nejen drobná věcná odměna, ale také jedinečná možnost setkat se zblízka s ochočenými trvale hendikepovanými netopýry rezavými," přibližuje Schnitzerová. "Po 19 hodině bude následovat krátká přednáška s promítáním, která představí základní informace o životě netopýrů. A po západu slunce se pak vydáme na malou procházku parkem, při níž budeme pozorovat netopýry pomocí ultrazvukových detektorů. To jsou přístroje, které umí zachycovat a reprodukovat pro nás jinak neslyšitelné netopýří signály, pomocí kterých se tito živočichové ve tmě orientují. A protože jednotlivé druhy vydávají odlišné zvuky, můžeme je podle nich většinou dokonce určit." Kromě toho je připravena i malá výstava nebo netopýří soutěž.

Baterku s sebou

Zájemci si mohou prohlédnout také další zvířata z naší přírody, která obývají voliéry v přední části parku. "Jedná se o trvale hendikepované jedince, které již nelze vypustit zpět do volné přírody. Díky spolupráci s vedením zámku Dobříš zde mohou prožít zbytek života v klidném prostředí, kde se jim dostává potřebné péče. Zároveň mohou pomoci upozornit veřejnost na to, co zvířata v přírodě ohrožuje a jak lze tato nebezpečí minimalizovat. A to je také jedním ! z hlavních cílů sobotní akce věnované netopýrům - poukázat na ! jejich zranitelnost a možnosti ochrany," doplnila Miloslava Mackeová z Ochrany fauny ČR v Hrachově.

Vzhledem k tomu, že se akce koná v parku pod širým nebem, doporučují organizátoři vhodně se obléct a vzít si s sebou funkční baterku. Netopýří noc na zámku Dobříš probíhá v rámci projektu "Na půdě, tam to žije! -- aneb poznejte tajemný svět netopýrů", který finančně podpořil Státní fond životního prostředí ČR a Ministerstvo životního prostředí. Vstupné je dobrovolné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…