Domov pro seniory v Semilech díky barevné fasádě září

19.08.2015 14:36

Letošní podzim přivítá semilský Domov pro seniory s novou tváří. A to nejen díky dokončené výměně oken a dveří, ale především díky zateplení, které bylo dovršeno překvapivě barevnou fasádou dle návrhu architekta města Semily Ing. arch. Martina Hilperta.

Domov pro seniory v Semilech díky barevné fasádě září
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

"S městem Semily jsem v minulosti již mnohokrát spolupracoval, mezi mé návrhy patří např. barevné řešení fasády na MŠ Luční v Semilech, a proto jsem se rád chopil možnosti návrhu barevného řešení fasády Domova pro seniory." říká Ing. arch. Martin Hilpert.

"Tentokrát vzešel finální návrh barevného řešení zejména z podrobného studia architektury budovy. Přes dobu svého vzniku, kdy stavebnictví vesměs vykazovalo architektonicky i technicky podprůměrné výsledky, je budova Domova pro seniory velice rafinovaně členěna rytmickým opakováním lodžií, balkónů a předstupujících betonových částí fasády. Celkově je fasáda s bohatým prosklením velice zdařilá, rozhodně se jedná o nejhodnotnější budovu na sídlišti a při navrhování jsem vnímal nutnost tyto kvality podpořit a neznehodnotit." upřesnuje Hilpert.

Zateplení objektu realizovala firma D-Bau s.r.o. ze Semil. Stavební práce probíhaly ve dvou etapách, a to v roce 2014 výměnou výplní (okna, dveře) a v roce 2105 zateplením obvodového pláště, včetně rekonstrukce lodžií. Stavební náklady v celkové výši 15 mil. Kč byly proinvestovány v roce 2014 ve výši 4,5 mil Kč a v letošním roce ve výši 10,5 mil. Kč. Celá akce byla spolufinancována z Operačního programu Životního prostředí, prioritní osy 3 – Udržitelné využívání zdrojů energie v celkové výši téměř 9,5 mil. Kč. 

Úpravy, kterými objekt za poslední dvě léta prošel, se projeví nejenom na zvýšení uživatelského komfortu, ale zároveň přinesou zřizovateli nemalou úsporu nákladů. Ta je předběžně vyčíslena ve výši 0,5 mil. Kč ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…