Eurovolby střídají v Hradci Králové přípravy voleb komunálních a senátních

29.06.2014 6:32

Zatímco se na královéhradeckém magistrátu většina písemných materiálů z voleb do Evropského parlamentu připravuje k archivaci, rozjely se už naplno i přípravy na podzimní volby do zastupitelstva obce a do Senátu Parlamentu České republiky.

Eurovolby střídají v Hradci Králové přípravy voleb komunálních a senátních
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

První úkoly magistrát čekají navzdory prázdninovému režimu už v druhé polovině července. O pár týdnů později už budou jasná pořadí podaných kandidátních listin a klasické povinnosti okrskových volebních komisí začnou zhruba v polovině září slibem jejich členů.

Už v těchto dnech mohou zájemci z řad politických subjektů i občané nahlížet na aktualizovanou webovou stránku týkající se příprav voleb jak do zastupitelstva města, tak i senátních. „Aktuálně archivujeme listiny a dokumenty související s volbami do Evropského parlamentu a zároveň se už připravujeme na volby podzimní. Týkat se nás budou letos na podzim i senátní volby, které se uskuteční v jedné třetině českých volebních okrsků,“ upřesňuje rozsah příprav Ľudmila Ducháčová, vedoucí správního odboru magistrátu města.

Veškeré přípravy se odvíjejí od závazného harmonogramu, který vydalo Ministerstvo vnitra ČR. Ten mimo jiné pro komunální volby například stanoví, že 5. srpna je pro volební strany nejpozdější termín pro podání kandidátních listin na registrační úřad, jímž je v případě Hradce Králové právě zdejší magistrát. Do 11. srpna je pak možné doplňovat další kandidáty na kandidátní listiny a lze též měnit jejich pořadí. Do 10. září pak mohou volební strany delegovat své zástupce do okrskových volebních komisí a o devět dní později se uskuteční první zasedání těchto komisí. Do 7. října by měli mít voliči ve svých domovních schránkách hlasovací lístky. Ve dnech voleb, to je 10. a 11. října, je zakázána volební agitace a propagace v objektu, kde je volební místnost a v jeho bezprostředním okolí. U voleb do zastupitelstva obce nelze volit na voličský průkaz, tudíž se voličské průkazy pro komunální volby ani vydávat nebudou.

Obdobný sled povinností je třeba dodržet při volbách senátních. Například 26. srpna už bude jasné, kterým číslem budou  označeny hlasovací lístky kandidátů. „Na rozdíl od voleb do zastupitelstva obce, lze ve volbách do senátu volit i na voličský průkaz,“ přiblížila Ľudmila Ducháčová. Žádosti o voličský průkaz mohou pracovnice úřadu přijímat počínaje dnem vyhlášení termínu voleb prezidentem. Žádosti v listinné podobě musejí být na úřad doručeny nejpozději 3. října a osobně je možné o voličský průkaz požádat nejpozději 8. října do 16 hodin. Volit na voličský průkaz bude možné pouze v senátním volebním obvodu č. 45.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…