Frýdek-Místek: Majitelé veřejné zeleně musí pokosit do pátku

29.06.2017 9:16

Statutární město Frýdek-Místek má vyhlášku o údržbě a ochraně veřejné zeleně, která nařizuje vlastníkům veřejné zeleně kosit trávu nejméně dvakrát ročně. První seč musí provést do 30. června a druhou do 15. září.

Frýdek-Místek: Majitelé veřejné zeleně musí pokosit do pátku
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Následně jsou povinni zajistit odvoz posečené trávy, a to nejpozději do tří dnů po seči. V opačném případě jim za porušení vyhlášky hrozí finanční sankce.

Vyhláška je účinným nástrojem v boji s ignoranty, kteří v minulosti na výzvy města ohledně údržby pozemků vůbec nereagovali. Na mnohých místech byla tráva až metr vysoká a město nemělo páku, jak donutit majitele, aby ji posekal. Nyní máme vyhlášku. Po uplynutí termínu první seče bude na včasné pokosení dohlížet městská policie a také referenti odboru životního prostředí a zemědělství. Kontroly budou prováděny průběžně v rámci běžného terénního šetření, ale také na podněty občanů.

V případě nepokosených ploch, pořídí strážníci nebo úředníci fotodokumentaci daného místa a sepíší záznam. Vlastníkovi pozemku bude následně zaslána písemná výzva k posečení trávy, uveden v ní bude i náhradní termín, do kterého musí povinnost splnit. Pokud tak neučiní, bude věc řešena jako přestupek s uložením sankcí. Od 1. července hrozí každému za porušení vyhlášky pokuta až do výše 100 tisíc korun. (§ 4 odst. 2 zákona č. 251/2016 Sb.)

 „Městské trávníky jsou sečeny nad rámec této vyhlášky. Sekačky na parterové trávníky letos vyjedou celkem sedmkrát. Trávníky v sídlištních zástavbách budou sečeny celkem pětkrát, což je oproti loňsku jedna seč navíc. Vycházíme tak vstříc občanům, kterým kvetoucí a vzrostlá tráva způsobuje alergické reakce, zároveň tím eliminujeme množství klíšťat ve městě a zvyšujeme celkovou estetičnost,“ připomenul výhody častějšího sečení primátor Michal Pobucký s tím, že zaměstnanci městských technických služeb sečou trávu od konce dubna až do konce září.

Technické služby mají na starost téměř 150 hektarů travnatých ploch nejen ve městě, ale také v jeho místních částech Lískovec, Skalice, Panské Nové Dvory, Chlebovice, Zelinkovice a Lysůvky.

Technické služby nezajišťují sečení travnatých ploch, které nepatří městu. Přehled těchto ploch včetně mapového vymezení a fotografie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …