Frýdek-Místek: Rodiče-samoživitelé získají byt rychleji

15.02.2024 22:09 | Tisková zpráva

Frýdecko-místecká radnice aktualizovala systém přidělování městských bytů pro sociálně znevýhodněné občany. Výsledkem je vstřícný krok pro rodiče-samoživitele. Město tak chce docílit účinnější a rychlejší pomoci pro lidi v složité životní situaci.

Frýdek-Místek: Rodiče-samoživitelé získají byt rychleji
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Nové zásady pro přidělování městských bytů pro sociálně znevýhodněné občany připravila radnice ve Frýdku-Místku. Jde především o vstřícný krok pro rodiče-samoživitele, kteří v systému přidělování získají vzhledem ke své životní situaci přednost. Novinkou je možnost získání takového bytu na maximálně tři roky, po které si nájemníci budou moct hledat trvalé bydlení. Díky tomu se v bytech pro rodiče-samoživitele vystřídají skutečně ti, kteří to potřebují.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46091 lidí

„Šlo nám o to, abychom rodičům samoživitelům, kteří se dostanou do svízelné sociální situace a aktuálně potřebují bydlení, mohli v režimu sociálního bydlení byt přidělit. Vyřešíme tak nejtěžší případy, aby rodiče nezůstávali na ulici nebo se nemuseli stěhovat do azylového domu. Zákon nám nic takového neukládá. Rozhodli jsme se pro tuto formu pomoci po domluvě s náměstkem panem Radovanem Hořínkem a s odborem správy obecního majetku a odborem sociálních služeb,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální péči, sociální služby, zdravotnictví, protidrogové aktivity a prevenci Leona Sárkőziová (ANO 2011).

I v těchto případech budou muset rodiče splnit podmínky a potřebnost zajištění bydlení ohodnotí pracovníci magistrátu na bodové škále. Podmínkou je nemít dluhy nad určitou výši, řešit si zadlužení vůči městu a spolupracovat se sociální službou. Rodiče-samoživitelé budou platit nájemné stejně jako ostatní uživatelé městských bytů.

„Byli jsme si vědomi, že magistrát má resty ve starosti o odpovídající bydlení matek samoživitelek a otců samoživitelů. My jako zvolení politici jsme si řekli, že tento stav musíme ku prospěchu skutečně potřebných vyřešit a udělali jsme určité administrativní změny v našich předpisech. Jsme schopni vyčlenit určitý menší počet bytů pro matky a otce samoživitele, a to bez ohledu na dosavadní podmínky, které tito lidé často nebyli schopni splnit. Nyní jim můžeme pomoci a v odůvodněných případech poskytnout městský byt,“ doplnil náměstek primátora pro majetkoprávní vztahy a majetkové účasti města Radovan Hořínek (ANO 2011).

Pro potřeby rodičů-samoživitelů město vyčlení pár jedno-, dvou- a třípokojových bytů, takže budou vhodné i pro vícečlenné rodiny. Byty jsou vytipovány ve čtyřech různých lokalitách, nejde tedy o vytváření určité oblasti pro sociálně slabé občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

16:14 Blansko: Město vybralo zhotovitele nového krytého bazénu

Blanenští radní schválili největší zakázku v historii města. Vybrali zhotovitele, který zbourá stáva…