Frýdlant: Obnovenou křížovou cestu slavnostně otevřel litoměřický biskup

15.05.2018 17:30

Za účasti litoměřického biskupa, Mons. Mgr. Jana Baxanta byla v sobotu 12. května 2018 ve Frýdlantu slavnostně otevřena obnovená křížová cesta na Křížovém vrchu. Památka vybudovaná v polovině 18. století se dočkala obnovy v roce 2017 díky česko-německému projektu „Paměť v krajině Trojzemí, č. 100260207". Dnes je vyhledávaným výletním místem turistů i místních.

Frýdlant: Obnovenou křížovou cestu slavnostně otevřel litoměřický biskup
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

„Z obnovy křížové cesty mám nesmírnou radost. Ještě před třemi lety o ní věděl jen opravdu málokdo. Křížový vrch byl zarostlý náletovými dřevinami, nepřístupný, jednotlivá zastavení byla pobořená, obrázky z nik zastavení byly pryč. Trasu křížové cesty jsme museli hledat velmi složitě, nebyla vůbec patrná,“ vzpomíná starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Dnes se místo v přírodní rezervaci změnilo k nepoznání. „Návštěvníky vede po jednotlivých zastaveních chodníček z přírodních materiálů, všech 14 žulových zastavení je opraveno a zdobí je smaltované obrázky zachycující poslední cestu Ježíše Krista, jeho ukřižování nebo vzkříšení. Pocházejí z Dílny uměleckého smaltu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Obnoveny jsou i objekty studánky, Božího hrobu a poustevny. Po trase jsou osazeny u tří nových vyhlídkových míst lavičky vyzývající k odpočinku, zajímavé informace o křížové cestě si mohou lidé přečíst na informačních tabulích,“ popisuje dnešní podobu cesty starosta.

Dokončena byla křížová cesta koncem minulého roku, náklady na obnovu činily 3 miliony a 200 tisíc korun. Od té doby je oblíbeným cílem procházek místních i turistů. V nadcházející turistické sezóně pak bude jednou z hlavních atrakcí Frýdlantu, spolu s Lesní naučnou stezkou, která na křížovou cestu na Křížovém vrchu v jedné části navazuje.

Slavnostní otevření křížové cesty proběhlo v sobotu 12. května 2018. „Program začal v 8.00 hodin v kostele Nalezení sv. Kříže prezentací na téma křížové cesty. Té se ujal PhDr. Mgr. Milan Svoboda, Ph.D. V 9.00 hodin pokračoval slavnostní den mší svatou, celebrovanou litoměřickým biskupem Mons. Mgr. Janem Baxantem. Po desáté hodině se pak vydalo procesí vedené biskupem od kostela ke křížové cestě, které na jejím začátku biskup požehnal. U každého zastavení pak pronesl několik vět k zamyšlení,“ shrnuje vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Frýdlant Iva Beranová.

Projekt „Paměť v krajině Trojzemí“, č. 100260207 byl finančně podpořen z Evropského fondu pro regionální rozvoj, v rámci Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014 – 2020, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu města Frýdlant. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Loňský rekord návštěvnosti Open House Brno padl

10:23 Brno: Loňský rekord návštěvnosti Open House Brno padl

Přes 31 tisíc návštěv, prohlídky s asistenční službou pro nevidomé či světová hudební premiér,– to b…