Frýdlant: Ve parku byly v sobotu slavnostně odhaleny tři nové dřevěné sochy

12.06.2023 19:25 | Tisková zpráva

V městském parku ve Frýdlantu byly v sobotu 3. června 2023 veřejnosti slavnostně představeny tři krásné dřevěné sochy z dubového masivu, jež vznikaly podle návrhů místních dětí na sochařském sympoziu.

Frýdlant: Ve parku byly v sobotu slavnostně odhaleny tři nové dřevěné sochy
Foto: wikipedia
Popisek: Frýdlant

To probíhalo přímo v parku v předchozích dnech, od 29. května do 2. června 2023 a na sochách v rámci něj pracovali akademická sochařka Martina Klouzová Niubó, malíř a sochař Michal ‚Micl‘ Novotný a umělecký řezbář Jaromír Dědek. Součástí slavnostního odhalení soch byla v městském parku také výstava užšího výběru dětských návrhů soch a divadelní představení.

„Dřevěné sochy v městském parku ve Frýdlantu už dříve byly, po zimě byly ale ve špatném technickém stavu. Proto se Rada města Frýdlant, na doporučení kulturní komise, usnesla, že staré sochy budou nahrazeny novými. A protože se jedná o sochy v okolí dětského hřiště, jejich podoba vzešla z dětské výtvarné soutěže, do které byly zapojeny základní školy a základní umělecké školy z výběžku,“ vysvětlil radní města Frýdlant a jeden z autorů myšlenky na sochy v parku a soutěže, Mgr. Jan Hlávka, Ph.D. Spolu s ním se na organizaci podílela i Mgr. Ivana Sluka z výtvarného oboru ZUŠ Frýdlant, která také stála u zrodu myšlenky na nové sochy v parku.

Město Frýdlant proto v dubnu vyhlásilo výtvarnou soutěž pro děti o nejlepší návrh na sochu v parku. A měla velký ohlas, celkem do ní bylo zasláno 310 návrhů na možnou podobu soch. „Zaslané návrhy hodnotila akademická sochařka Martina Klouzová Niubó a malíř a sochař Michal ‚Micl‘ Novotný, kteří sochy městském parku v týdnu od 29. května do 2. června společně s uměleckým řezbářem Jaromírem Dědkem také tvořili,“ podotkl Jan Hlávka.

„Při výběru soch jsme se řídili jak možnostmi materiálu, kterým je dubový masiv, tak jsme se snažili vybrat ty návrhy, které mají nejen výtvarnou kvalitu, ale reprezentují také většinu ostatních návrhů. Do užšího výběru postoupilo přes 60 návrhů, které si všechny vysloužily čestné uznání. A bylo opravdu těžké vybrat pouze tři. Nakonec jsme vybrali žirafu od Jany Kopecké a Elišky Himmelové, sedícího králíka od Kateřiny Sojkové, rybu s kloboukem od Agáty Prýlové a divnoauto od Kryštofa Malého,“ prozradila akademická sochařka Martina Klouzová Niubó s tím, že kdo je pozorný, jistě si všiml, že sochy pro park jsou tři, ale jmen je pět. „Žirafa a sedící králík jsou samostatné sochy, na návrhu žirafy ale pracovala dvě děvčata. Třetí sochu jsme pak vytvořili spojením dvou samostatných návrhů – divnoauta a ryby s kloboukem. Tak, aby socha zastupovala jak příznivce dopravních prostředků, tak i zvířat,“ vysvětlila sochařka.

Sochy jsou vytvořené z dubového masivu a barevné.

"Slavnostní představení hotových soch dětem a veřejnosti bylo moc milé. Sochy jsou krásné a je skvělé vidět, jak se dětem líbí a nebojí se je hned zahrnout do svých her. Nestydí se na ně vylézt, hrát si na nich. A tak to má být, vždyť vznikaly právě především pro ně, když odmyslím tu část s estetickou kultivací veřejného prostoru," uvedl hned po slavnostním odhalení soch starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer, který také organizátorům nápadu i sochařům srdečně poděkoval za skvělou realizaci.

"Slavnostní představení nových soch proběhlo v zadní části parku u altánku a to především z toho důvodu, že o malý kousek dál sochy po celý týden vznikaly. Nastálo ale budou umístěny na opačné straně parku, u dětského hřiště. Konkrétně v místě, kde se rozcházejí cestičky a to tak, že na každém trávníku na této malé křižovatce bude stát jedna socha. Budou tedy zhruba 10 metrů od sebe. Teď ale budou k vidění ještě několik dní na ploše u altánku, protože se pro ně budou připravovat betonové základy, aby byly bezpečné. Teprve až budou základy vyrobené, převezou se sochy na místo svého budoucího působiště. Věříme, že dětem přinesou mnoho radosti,“ uzavírá za organizátory Jan Hlávka.

Užší výběr návrhů na sochy v parku je v současné době k vidění ve vestibulu frýdlantské radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…