Havířov: Do 25. ledna můžete hlasovat pro naši alej v soutěži Alej roku 2023

10.01.2024 22:30 | Tisková zpráva

Působivá alej metasekvojí čínských na náměstí Republiky v Havířově bojuje o titul v soutěži Alej roku 2023.

Havířov: Do 25. ledna můžete hlasovat pro naši alej v soutěži Alej roku 2023
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Jak dopadne záleží na vás, hlasovat pro svou oblíbenou alej můžete do pátku 25. ledna 2024 ZDE. Do 13. ročníku ankety Alej roku, kterou pořádá organizace Arnika, bylo nominováno 83 alejí a stromořadí z celé České republiky. V Moravskoslezském kraji o titul nejoblíbenější Alej roku 2023 soutěží šest alejí, a jednou z nich je právě i havířovská alej metasekvojí čínských na náměstí Republiky.

Hlasování prostřednictvím jednoduchého formuláře odstartovalo 2. listopadu 2023 na webu ZDE. Hlasuje veřejnost a každý může dát jeden hlas. Hlasování skončí 25. ledna 2024. Výsledky, jednu celorepublikovou vítězku a vítězku v každém kraji, budou vyhlášeny na začátku února 2024.

Vzácná alej v centru Havířova byla vysázena v roce 1967 díky darovaným semenáčkům od zahradnické školky v Litomyšli. Metasekvoje čínské jsou přezdívány jako živoucí fosilie, protože byly od období třetihor považovány za vyhynulé. Podobu stromu, která byla lidem známa pouze ze zkamenělin listů, změnil až objev tohoto pozoruhodného živoucího jehličnanu v polovině 20. století v Číně. Je tomu víc jak 56 let, co tato alej plní svou důležitou úlohu – ochlazuje veřejný prostor v horkých slunných dnech, poskytuje stínění, zachycuje vodu, vytváří příjemné klima pro bydlení a odpočinek. Nyní máme příležitost zviditelnit příběh této aleje a podpořit ji v soutěži Alej roku 2023!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

19:06 Litomyšl: Experimentovat při vaření rozhodně zakázáno není

Také v letošním roce, který je obrazně řečeno zalitý Smetanou, chceme uctít památku M. D. Rettigové,…