Havířov: Spolupráce s celním úřadem při vymáhání pokut se začíná vyplácet

02.12.2023 11:17 | Tisková zpráva

Pravidla, a to nejen na našich silnicích, by měla platit pro každého, ať už jde o občana České republiky či cizince. Nemálo cizích státních příslušníků překračovalo při průjezdu Havířovem povolenou rychlost. Při vymáhání neuhrazených pokut má město možnosti velice omezené. Vše se změnilo 1. července 2023 spoluprací s Celním úřadem pro hlavní město Prahu.

Havířov: Spolupráce s celním úřadem při vymáhání pokut se začíná vyplácet
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Město Havířov se začátkem letošních prázdnin připojilo k 138 městům a obcím, pro které Celní úřad pro hlavní město Prahu vymáhá neuhrazené pokuty. Celníci společně s policií mají účinné páky, jak se k neuhrazeným pokutám dostat, získané dlužné částky se pak dělí mezi celní úřad a dané město.

„Princip je jednoduchý,“ vysvětluje náměstek pro ekonomiku a správu majetku Ondřej Baránek, „cizinec se v našem městě dopustí například dopravního přestupku, my mu jako město pošleme pokutu a vyzveme ho k zaplacení. To je tak vše, co jsme s tím doposud mohli dělat. Díky spolupráci s celním úřadem a také policií se vše změnilo. My celníkům pošleme všechny potřebné informace o řidiči dlužníkovi, celník ho může následně kdekoliv v rámci republiky zastavit, a po řidiči či provozovateli vozidla žádat okamžitou úhradu nedoplatku. Pokud odmítne na místě nedoplatek uhradit, může se taky stát, že nebude moci v jízdě pokračovat.“

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Celník je totiž oprávněn zabránit vozidlu v další jízdě přiložením technického prostředku, kterému se lidově říká botička, anebo odebráním registrační značky vozidla. Je to jednoduchý a účinný nástroj, jak se dostat k neuhrazeným pokutám u zahraničních osob i notorických neplatičů z tuzemska.

„Celkem bylo Magistrátem města Havířova Celní správě ČR předáno 1 137 případů nezaplacených pokut cizích státních příslušníků v částce 3 a půl milionu korun. Za pouhých pět měsíců se celníkům povedlo vymoci 640 tisíc korun, z této částky podle zákona putovalo 30 procent celnímu úřadu a 70 procent městu. Rázem je tedy rozpočet města Havířova bohatší o 450 tisíc korun. To jsou za necelého půl roku spolupráce skvělé výsledky, a tak jsme od 1. listopadu 2023 rozšířili spolupráci s celním úřadem o případy českých občanů, které nelze postihnout daňovou exekucí z naší vlastní činnosti,“ sdělila vedoucí oddělení správy poplatků Hana Bauerová.

Samotné vymáhání je velmi příznivé i pro dlužníka, neboť je po něm vyžadováno uhrazení toliko částky vyměřené na pokutě příslušným městským úřadem, bez jakýchkoliv dalších nákladů řízení s výjimkou případů, kde je provedena exekuce, tam jsou náklady zabavení ve výši dvou procent stanoveny zákonem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…