Havířovské školy budou mít nové odborné učebny

18.04.2018 8:36

Celkem sedm havířovských základních škol se zapojilo do evropského projektu zaměřeného na podporu vzdělávání v cizích jazycích, přírodních vědách či technických a řemeslných oborech. Za peníze z projektů školy zrenovují své odborné učebny. Na financování se bude podílet město.

Havířovské školy budou mít nové odborné učebny
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Město se bude na projektu z deseti procent finančně spolupodílet, školám tak navýší rozpočet, a sáhne proto do svých rozpočtových rezerv. „Odborné vzdělávání dětí a jejich příprava na budoucí povolání je nesmírně důležité, zvláště dnes, kdy není vůbec jednoduché uplatnit se na trhu práce. Praktické metody vyučování v moderně vybavených učebnách dá dětem mnohem více, než nekonečně biflování napsaných pouček,“ říká primátorka města Jana Feberová.

Vzhledem k tomu, že schválené dotace budou školám vyplaceny až po realizaci jednotlivých projektů, musí je město předfinancovat. Školám poskytne bezúročně více než 17 a půl milionu korun. „V rozpočtu máme speciální neinvestiční rozpočtovou rezervu na předfinancování projektů ITI pro základní školy,“ podotýká ekonomický náměstek primátorky Josef Bělica. Dodává, že na desetiprocentní spoluúčast v projektech město poskytne školám téměř dva miliony korun.

Schválení bezúročných půjček a spoluúčasti města doporučila Rada města a svým rozhodnutím je musí posvětit ještě zastupitelé.

Do projektu se zapojily základní školy Karolíny Světlé, Kapitána Jasioka, Moravská, Františka Hrubína, Na Nábřeží a Mládežnická. Na schválení dotace čeká také ZŠ Žákovská. Například ZŠ Karolíny Světlé chce z dotace renovovat učebny fyziky a chemie, ZŠ Kapitána Jasioka plánuje modernizovat a bezbariérově zpřístupnit učebnu fyziky a chemie a ZŠ Mládežnické chce zase zrekonstruovat dvě učebny cizích jazyků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

22:09 Brno: Byty se sníženým nájemným radnice nabídne i singlům, chce ve městě udržet mladé

I když berou průměrnou mzdu a na účtu jim přistane třeba třicet tisíc čistého, polovička platu padne…