Hlučín: Kácení stromů v době vegetačního klidu udělá prostor pro nové stavby i novou výsadbu

28.02.2017 17:06

Nové stromy nahradí původní výsadku na několika místech ve městě. Období od konce ledna do začátku března je ve městech vždy časem kácení, v období vegetačního klidu se odstraňují stromy, které už jsou staré, ale také ty, které by bránily různým stavbám, investičním akcím a podobně.

Hlučín: Kácení stromů v době vegetačního klidu udělá prostor pro nové stavby i novou výsadbu
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Také v Hlučíně se odstraňovaly a odstraňují stromy a keře nejen před Kulturním domem Hlučín. Už začátkem ledna se na opakované žádosti občanů kácely dvě břízy u autobusového nádraží, které měly v minulosti suchý vrchol, přestože už se předtím dvakrát seřezávaly. Na jedné z nich se objevily cizopasné houby. V ulici Písečné padl jeden jasan také napadený houbou a navíc s rozsáhlou dutinou v kmeni. Poškozené byly i dvě lípy v ulici dr. E Beneše.

O kácení stromů před kulturním domem v Darkovičkách žádal místní osadní výbor v souvislosti s plánovanou výstavbou chodníku. V minulosti se prostranství osázelo hlavně jalovci a dalšími jehličnany, které ale nejsou vhodné z hlediska estetického, koncepčního, ani zdravotního. Kácení se týká jednoho smrku, jalovců a jednoho zeravu. Ten byl sice v dobrém stavu, ale rostl v těsné blízkosti buku, který by se nemohl rozvíjet. Pařezy po stromech bude nutné vyfrézovat.

„Letos se bude před darkovičským kulturním domem budovat nový chodník, jehož výstavbu si místní přáli hlavně kvůli bezpečnosti dětí, které zatím musí chodit například do školy po silnici. Jakmile bude chodník hotový, necháme tam vysázet nové dřeviny. Půjde o dvanáct stromů. Podél chodníku směrem k hlavnímu vstupu v budoucnu poroste šest sakur a podél hlavní komunikace šest platanů javorolistých. Dále se bude v Darkovičkách vysazovat 306 keřů a také trvalky a traviny,“ vypočetla vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Hlučín Soňa Prášková. 

Skácet se musely i lípy, které někdo zasadil u kapličky ve Vinohradské ulici. „Vždycky jsme rádi, když se lidé snaží zlepšit si svůj životní prostor zelení, ale v tomto případě někdo zvolil nešťastné místo v těsné blízkosti dvou dalších lip. Nové stromy by tak neměly šanci na rozvoj koruny. Starší vzrostlé stromy zároveň ošetříme, kácet budeme i přestárlé sakury a jasan,“ vyjmenovala Soňa Prášková. U kapličky se budou nejen vysazovat nové stromy, ale také živý plot, který je poškozený. Prostor si zaslouží mimořádnou péči, protože se jedná o významný krajinný prvek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…