Hlučín: Žací loď pro jezero už se vyrábí

08.02.2017 16:19

Na pět a půl milionu korun bez DPH přijde vodní kombajn, který by měl od letošního léta likvidovat trávy v Hlučínském jezeře. Za tuto cenu ho nabídla městu Hlučín společnost Kuhn – Bohemia z Prahy. Do výběrového řízení na dodávku stroje se přihlásila jako jediná, což se dalo předpokládat, protože jde o náročnou technologii zhotovovanou pouze na zakázku. Firma Kuhn – Bohemia dodávala žací loď i pro Bolevecké rybníky v Plzni, které jsou v České republice zatím jedinou rekreační lokalitou disponující tímto zařízením.

Hlučín: Žací loď pro jezero už se vyrábí
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Uzavření kupní smlouvy s dodavatelem odsouhlasili radní města. Od léta by měl nový kombajn likvidovat stolístek klasnatý, který se v minulé letní sezoně přemnožil v Hlučínském jezeře a odradil mnoho lidí od plavání, komplikoval práci vodním záchranářům, donutil organizátory závodů v dálkovém plavání přesunut do jiné lokality mistrovství republiky, potíže působil i vodním lyžařům.

Speciální loď bude trávy žnout v hloubce 1,8 metrů, ukládat je v zásobnících a odvážet na břeh do vymezených prostor. Město nyní musí nechat pro stroj postavit mola a hlavně zajistit ekologickou likvidaci posekaného stolístku.

Udržet ekologickou rovnováhu v jezeře a dostat stolístek klasnatý pod kontrolu budou na doporučení odborníků vedle vodního kombajnu také ryby. Po dohodě s městem rybáři v zimě vypustili do jezera 3,5 tuny amurů bílých, candátů a štik. Amuři, kterých je nejvíce, spásají traviny. Jejich výkaly vytváří fytoplankton, jímž se živí zooplankton. Ten žerou bílé ryby, které by se tím pádem mohly přemnožit.

Proto je následně nezbytná jejich přirozená redukce. O tu se postarají právě candáti a štiky.

"Konečným cílem všech opatření není vymýcení stolístku klasnatého, protože ten má vzácnou schopnost čistit vodu a zpomalovat růst sinic. Výskyt stolístku chceme pouze omezit, aby neobtěžoval plavce a nekomplikoval aktivity vodních lyžařů či záchranářů. Musíme proto nastolit v jezeře rovnováhu, aby tady rostliny, zvířata i lidé mohli fungovat ve vzájemné symbióze," uvedla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

Koupi vodního kombajnu i osazení jezera rybami doporučily odborné studia, které pro město zhotovili špičkoví odborníci z oboru, Jan Ševčík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, a Bohumír Lojkásek, specialista na vodní ekosystémy. Oba posuzovali různé možné postupy a vybrali soubor opatření, která by měla pomoci vrátit jezero k plnému rekreačnímu využití.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …