Hlučín: Květiny z náměstí si mohou lidé odvézt na zahrádky

22.03.2017 19:05

Květiny z Mírového náměstí v Hlučíně, které se budou měnit, si mohou zdarma vyzvednout občané města, kteří by měli zájem využít je ještě na svých zahrádkách. K odebrání budou během pondělí 27. března, kdy budou probíhat práce na výměně rostlin, případně v úterý 28. března.

Hlučín: Květiny z náměstí si mohou lidé odvézt na zahrádky
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Květiny si mohou zájemci vzít zdarma. V úterý odpoledne zbytek rostlin odvezou pracovníci městské společnosti TS Hlučín.
Výsadba nový rostlin začne v dubnu a hlavní hlučínské náměstí pak bude jako ze škatulky. Do obdélníkových záhonů se po jejich okrajích nově vysadí nízký stříhaný buxus a uvnitř různé trvalky jako růže, hortenzie, levandule a třapatky. Do mobilních nádob, které se budou opravovat, přijde vysoký buxus, stříhaný do kulovitého tvaru.

„Výběr vysokého buxusu je cílený, aby ho couvající řidiči viděli a nenaráželi do květináčů,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Soňa Prášková.

„Máme krásné historické náměstí, kterému chybí veselé barvy květin. Dosavadní túje evokují spíše hřbitovní náladu. Navíc se jedná už o starší rostliny. Když jsme v roce 2015 usilovali o titul nejkrásnějšího náměstí, právě túje nám odborná komise vyčetla jako nevhodné rostliny pro tento veřejný prostor. Čtvrté místo, které jsme v soutěži získali, sice bylo krásné, ale s jinými kytkami jsme se možná mohli umístit lépe,“ řekla místostarostka Blanka Kotrlová.

Při přípravě revitalizace zeleně na náměstí se radní města s pracovníky odboru životního prostředí Městského úřadu Hlučín shodli, že ne všechny rostliny, které se budou odstraňovat, se nutně musí zlikvidovat. Túje, z mobilních nádob se budou vysazovat na hřbitově Březiny. Další kytky si mohou zdarma rozebrat obyvatelé Hlučína. Odebírat ale bude možné pouze květiny, které pracovníci TS Hlučín už vyjmou ze záhonů a připraví k předání. Lidé si je nesmí brát z okrasných nádob sami. Po dobu revitalizace bude proto městská policie prostřednictvím kamerového systému pečlivě sledovat, zda nikdo nenarušuje stávající, případně posléze novou výsadbu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

10:23 Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

V soutěži Radniční oko, které pořádá Sdružení vydavatelů radničních zpravodajů ČR, získaly jihlavské…