Hlučín: Připravujeme novou výstavbu domů v Bobrovníkách

02.02.2022 13:07 | Tisková zpráva

Naše město patří mezi žádané lokality celé ostravské aglomerace.

Hlučín: Připravujeme novou výstavbu domů v Bobrovníkách
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Množství a kvalita výuky našich mateřských i základních škol, kvalitní služby, výborná dopravní dostupnost Ostravy a Opavy, či v neposlední řadě množství investičních akcí města, které zvyšují kvalitu života i životního prostředí ve městě, láká mnohé mladé rodiny k tomu, aby zvažovaly možnost získat kvalitní a dostupné bydlení v Hlučíně. 

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí

Když jsme v roce 2017 nechali zpracovat zástavbovou studii lokality Bobrovníky - střed (louka pod bývalým Bobry clubem), kde bylo na pozemcích města navrženo umístit 7 nových RD a na soukromých pozemcích dalších 16 RD, asi nikoho nenapadlo, jak finančně náročné bude tyto pozemky zasíťovat a vystavět zde komunikace. Cena 1 metru čtverečního pozemku by tak, zejména po loňském zvýšení cen ve stavebnictví, přesáhla finanční možnosti většiny stavebníků. Proto jsme se rozhodli nechat zpracovat ještě jednu studii této lokality, která by měla prověřit možnost umístění řadových RD nebo bytových domů, a tím zásadně prolevnit cenu pozemků. Pro některé zastupitele působí slovní spojení bytový dům jako červený hadr pro býka, ale věřím, že je to jen z neznalosti dané problematiky. Bytové domy nemusí být nutně o velikosti, jaké je známe u domů na sídlišti OKD, na ulici Dr. Beneše či jinde ve městě. Bytové domy totiž mohou mít i jen dvě nadzemní podlaží a obytné podkroví, takže klasickou výšku mnohých rodinných domů v Hlučíně. Ostatně přímo na ulici Osvoboditelů v Bobrovníkách, hned naproti uvažované výstavbě, dva takové rodinné domy stojí. A nikdo se nad jejich velikostí nepozastavuje. Naším zájmem je to, aby případná výstavba bytových domů v této lokalitě respektovala okolní zástavbu, umožnila zde vytvořit byty pro seniory, startovací byty pro mladé, ale hlavně, aby tyto byty byly pro naše občany finančně dostupné!!! A toho lze dosáhnout pouze jedním způsobem. Umožnit výstavbu více rodinných domů (čili výstavbu řadových RD) nebo vystavět zde menší bytové domy se 4 až 6 bytovými jednotkami.

V dnešní době si jen málokterá rodina může dovolit zafinancovat výstavbu rodinného domu. Jejich cena se dnes běžně pohybuje mezi 5 až 10 miliony korun a výše měsíčních splátek případného hypotečního úvěru mezi 20 až 40 tisíci korun. Proto si myslíme, že prvořadým úkolem každého vedení města je umožnit a rozšiřovat cenově dostupné bydlení zejména mladým rodinám, ale i starším seniorům, kteří již třeba nejsou schopni financovat provoz a údržbu svého rodinného domu a přesto by rádi chtěli v našem městě zůstat. Koncem prosince loňského roku jsme se proto sešli s panem architektem Martinem Maternou, který pro město v roce 2017 zpracovával první zástavbovou studii této lokality a zpracovává i nynější studii. Diskutovali jsme spolu naše představy, co je, či není možné v dané lokalitě vytvořit a na obrázcích můžete srovnat jeho první návrhy zástavby této lokality. Já si dokonce dovedu představit, že by mohlo dojít ke spojení těchto dvou variant. V přední části u ulice Osvoboditelů vystavět bytové domy a za uvažovaným parkovištěm umožnit výstavbu rodinných domů, ať již řadových nebo samostatně stojících. Dané návrhy jsou opravdu ještě pracovní, k finální variantě se ještě bude vyjadřovat rada města i celé zastupitelstvo. Nicméně, první vize pana architekta mě osobně velmi potěšily. A doufám, že i většinu z vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …