Hodonín: Město podpoří prorodinné aktivity a seniory také v příštím roce

18.11.2017 7:36

Plán aktivit na podporu rodin od útlého dětství až po seniory v příštím roce schválili nedávno zastupitelé města. Jejich cílem je prevence předcházení negativních jevů v rodině a zkvalitňování rodinných vztahů. Ve větší míře, než tomu bylo dosud, se zaměřuje také na osoby v seniorském věku.

Hodonín: Město podpoří prorodinné aktivity a seniory také v příštím roce
Foto: wikipedia
Popisek: Hodonín

Právě pro občany starší 65 let slouží od září nová služba „Senior taxi“, která se setkala s velkým ohlasem. Občané Hodonína mohou využít tuto službu za jednotnou cenu 20 korun k jízdám k lékaři, do knihovny, na nádraží, hřbitov nebo na poštu k vyřízení svých záležitostí. „K dnešnímu dni máme registrovány téměř dvě stovky zájemců z řad seniorů a uskutečnilo se více jak sto jízd,“ prozradila Michaela Klepáčová z odboru sociálních věcí a školství. „Těchto služeb naši senioři nejvíce  využívají k cestám na lékařská vyšetření, do nemocnice, ale třeba i k návštěvě hřbitova,“  doplnila. Také pro příští rok počítá plán se službou „Senior taxi“, na níž město předpokládá vynaložit ze svého rozpočtu 180 tisíc korun. Nejsou to však jediné služby pro seniory. V Komunitním domě pro seniory (KODUS) jsou pro seniory připraveny aktivní programy a tvořivé dílny, které už začaly. V plánu je rozvoj bezbariérových tras ve městě a vydání mapy těchto tras.

Součástí prorodinných opatření na příští rok je vedle podpory talentovaných dětí a podpory dětí z rodin s podprůměrnými příjmy (aby se jejich děti mohly zúčastnit zájmových kroužků, táborů a aktivit v rámci školní výuky), psychologická prevence na základních školách a také prevence a osvětová činnost na téma kriminality v kybernetickém prostoru. Své místo v plánu má i poradenství v oblasti domácího násilí a krizové pomoci. Pro rodiny v nepříznivé životní situaci bude k dispozici brožura, která poradí, jak se s nelehkou situací vypořádat a kde najít další informace.

Na prorodinné aktivity město vynaloží v přímé podpoře 650 tisíc korun. Další prostředky však město investuje do nepřímých opatření, jako jsou například bezbariérovost a lepší průchodnost města, rozvoj a propojení cyklostezek, zasíťování pozemků pro individuální bytovou výstavbu v areálu Velkých kasáren nebo výstavba nového workoutového hřiště (venkovní tělocvičny) v areálu Za Dráhou, s jehož stavbou se začne na jaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…