Hodonín připomněl státní svátek tradiční vzpomínkou a netradičním ohňostrojem

29.10.2017 14:51

Předvečer státního svátku vzniku republiky patří v Hodoníně už tradičně vzpomínkovému aktu a sochy zakladatele československého státu T.G. Masaryka, lampionovému průvodu hlavní třídou a slavnostnímu ohňostroji na zaplněném náměstí.

Hodonín připomněl státní svátek tradiční vzpomínkou a netradičním ohňostrojem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Páteční oslava nedožitých 99. narozenin samostatné Československé republiky připadající na sobotu 28. října začala v Hodoníně v deštivý pátek v podvečer kladením věnců u sochy zakladatele státu a zdejšího rodáka Tomáše Garrigue Masaryka za účasti zástupců Sokola, Junáka, skautů, Československé obce legionářské, Stráže obrany státu, Klubu vojenské historie, Krajského vojenského velitelství, města Hodonína, parlamentu a dalších organizací a hostů.

Křehkou úlohu demokracie v naší historii zdůraznil ve svém uvítacím proslovu starosta Hodonína Milan Lúčka. „Je to především postoj k životu,“ zdůraznil jeden z jejích hlavních piliřů. „Novou republikou se splnil sen mnoha generací a náš první prezident Masaryk výrazně přispěl k tomu, že působení československých vojenských jednotek v zahraničí přispělo k uznání nového státu,“ připomněla události roku 1918 předsedkyně Masarykovy společnosti a ředitelka Masarykova muzea Irena Chovančíková. „Společný stát je už minulostí, ale zůstávají tady vedle sebe dva pevné samostatné státy bez hranic,“ uvedl primátor partnerského slovenského Holíče Zdenko Čambal.

Po kladení věnců a státních hymnách se vydal průvod s hudbou a pochodněmi Národní třídou na Masarykovo náměstí, doprovázený tisícovkami lampionů v rukou dětí od kočárku až po dospělé, což se v Hodoníně již stalo hromadnou společenskou událostí. To si vyžádalo i dočasnou uzavírku dopravy. Pro všechny byl pak hlavní atrakcí hudební ohňostroj na náměstí. Letos jej pořádající dům kultury pojal choreograficky netradičně jako relativně tichý, odpalovaný na zhasnutém náměstí z vyhlídkové věže radnice. Produkce sklidila nakonec potlesk přihlížejících.

U příležitosti státního svátku nabízí Masarykovo muzeum v Hodoníně návštěvníkům volný vstup do expozice T. G. Masaryk a rodný kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Chemický postřik proti plevelu

13:37 Kolín: Chemický postřik proti plevelu

Město Kolín informuje své obyvatele o harmonogramu chemického postřiku proti plevelu.