Hradec Králové: Bioodpad lze třídit i v centru města, obyvatelé mohou žádat o hnědé nádoby do vnitrobloků

31.08.2016 17:31

Zbytky jídel rostlinného původu, slupky od ovoce či zeleniny, kávové odpady a další vhodný odpad mohou odkládat Hradečané do hnědých nádob také v centru města.

Hradec Králové: Bioodpad lze třídit i v centru města, obyvatelé mohou žádat o hnědé nádoby do vnitrobloků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Stačí pouze vyplnit registrační formulář a městem spoluvlastněná společnost Hradecké služby přistaví speciální nádobu například do vnitrobloků budov v centru města. Po celém městě již takto Hradečané, zatím zejména u rodinných domků, využívají zhruba 9,5 tisíce hnědých nádob. Službu město teď rozšiřuje i do centra města.

Na hnědé nádoby si už obyvatelé Hradce Králové zvykli zejména v okrajových čtvrtích a u rodinných domků se zahradami. Tam se první nádoby na bioodpad objevily už před více než dvanácti lety a lidé do nich odkládali zejména odpady ze zahradní zeleně. Už tehdy šlo o nezpoplatněnou službu, díky které se podařilo nashromážděný bioodpad v podobě kompostu následně vracet zpět přírodě a občanům. V roce 2006, krátce po zavedení této tehdy zcela nové služby, se do projektu zapojila téměř pětistovka domácností. Už tehdy se roční množství svezené biomasy vyšplhalo nad tisíc tun.

„Nově nabízíme možnost získání nádoby na třídění biologického odpadu v částech města, kde to doposud nebylo možné. Konkrétně jde například o domy s vnitrobloky v centru města. Zájemci se mohou registrovat prostřednictvím webové stránky www.tridimevhradci.cz, kde je registrační formulář s názvem Registrace BIO,“ vysvětluje Radek Sokol, městský odpadový hospodář a ředitel společnosti Hradecké služby. V současné době je občanům k dispozici již téměř 9,5 tisíce těchto hnědých nádob. Kromě ukládání bioodpadu do těchto nádob však mohou obyvatelé celoročně využívat také sběrných dvorů nebo městské kompostárny na letišti. „Touto cestou se město ve spolupráci s Hradeckými službami snaží úspěšně dále snižovat množství odpadu, které by jinak mohlo zbytečně končit v nádobách na komunální odpad,“ vysvětluje Romana Lišková, náměstkyně primátora zodpovědná za městské organizace a majetek města. Ročně takto do hnědých nádob Hradečané uloží zhruba 4,5 tisíce tun odpadu. „Od září začneme nabízet k prodeji také produkty kompostárny v podobě hnojiv a substrátů,“ dodává Radek Sokol. Svoz biologicky rozložitelných odpadů v Hradci Králové probíhá každoročně od 1. března do 30. listopadu. 

Co do bioodpadu patří a nepatří?

Bioodpad se nevyhazuje v igelitových pytlích a sáčcích.

Do hnědé nádoby na bioodpad patří:

- z domácnosti: zbytky jídel rostlinného původu, slupky a zbytky ovoce a zeleniny, kávový odpad včetně papírových filtrů, čajové sáčky, zbytky obilovin, organická podestýlka pro domácí mazlíčky (seno a podobně), dřevěný popel

- ze zahrad: tráva a plevele, listí, seno, sláma, košťály a celé rostliny, drcené větve, skořápky ořechů.

Do hnědé nádoby na bioodpad nepatří všechny ostatní odpady a nadrozměrné nedrcené větve a kmeny stromů a keřů (nutno odevzdávat přímo na kompostárně).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.