Hradec Králové: Den otevřených dveří na malé vodní elektrárně Pastviny

18.04.2018 16:47

Nevíte kam v sobotu 21. dubna na výlet? Navštivte malou vodní elektrárnu Pastviny nedaleko Žamberku, která je součástí přehrady Pastviny. Otevřeno bude od 9 do 14 hodin, kdy bude probíhat Den otevřených dveří.

Hradec Králové: Den otevřených dveří na malé vodní elektrárně Pastviny
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Pastvinská malá vodní elektrárna, součást přehrady Pastviny stavěné v letech 1933-38, byla uvedená do provozu v roce 1933. Původně pracovala jako přečerpávací vodní elektrárna a vynikala ve své době několika primáty.

V době své výstavby byla největší přečerpávací vodní elektrárnou a první elektrárnou v bývalém Československu, která neměla vrchní stavbu strojovny (soustrojí bylo volně pod širým nebem, šlo o elektrárnu tzv. švédského typu). Naposledy bylo soustrojí v čerpadlovém režimu 9. 3. 1964. Od té doby pracuje elektrárna v průtočném režimu.

V letech 2000-2003 proběhla modernizace a v elektrárně byla instalována středotlaká Francisova turbína s instalovaným výkonem 3000 kW. V roce 2006 dostal třífázový generátor nové vinutí, byl instalován nový čerpací agregát regulace turbogenerátoru a nový řídicí systém.

Z historie přehrady a elektrárny

Slavnostní zahájení stavby přehradní hráze bylo 10. července 1933 slavnostním výkopem, ale kvůli geologické poruše se s vlastní stavbou započalo až o rok později. Stavba přehrady a elektrárny trvala od července 1933 až do konce roku 1938. Dokončovací práce probíhaly ještě dva roky. Je to poslední zděná hráz u nás, použit byl kámen z místního lomu a byla nazvána Vodní dílo Pastviny I. (velká hráz).

Hráz vyrovnávací nádrže, nazvaná Vodní dílo Pastviny II.(malá hráz), byla postavena po proudu řeky o 33 metrů níže. Stavěla se v letech 1937 až 1938 a slouží k vyrovnávání nepravidelného odtoku vody od turbíny horní přehrady.

V roce 1957 proběhlo první vypouštění přehradní nádrže od jejího uvedení do provozu. Bylo potřeba zkontrolovat a případně opravit přehradní hráz, elektrárnu a vše, co souvisí s bezpečným provozem vodního díla.

V roce1978 bylo druhé vypouštění přehrady, byla provedena revize hráze a potřebné opravy technologického zařízení na přehradní hrázi. Třetí vypouštění Pastvinské přehrady bylo v roce 2000. Pastvinská přehrada po letech opět úplně odkryla své dno. Byly provedeny nutné opravy na hrázi a v elektrárně. Ze dna přehrady bylo vytěženo asi 55 tisíc kubíků nánosového bahna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…