Hradec Králové: Krev darují pracovníci magistrátu už zítra

12.09.2011 19:08

Téměř dvacítka zaměstnanců královéhradeckého magistrátu půjde úderem zítřejší deváté hodiny ranní darovat krev bezplatně jménem svého zaměstnavatele a přibližně stejně velká skupinka dárců navštíví za tímtéž účelem Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové za dva týdny. Registr dárců se rozšíří o osmadvacet nových prvodárců. Ostatní mají s odběry již zkušenosti a chodí pravidelně.

Hradec Králové: Krev darují pracovníci magistrátu už zítra
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Vstupním vyšetřením projdou všichni prvodárci, u kterých bude potřeba zjistit nejen krevní skupinu, ale veškeré potřebné údaje z lékařského hlediska nutné pro zařazení do registru. Právě na něj se spoléhají v nemocnici v momentech, kdy se nedostává krve určité krevní skupiny a zvou bezodkladně zaregistrované dárce k odběru.

„Mezi strážníky hradecké městské policie, kteří chodí také bezplatně darovat krev, je poměrně dost držitelů bronzových, stříbrných, ale i zlatých medailí profesora Janského za příslušný počet bezpříspěvkových odběrů," říká Eva Čížková, mluvčí Městské policie Hradec Králové a dodává, že i v řadách strážníků je dost prvodárců.

Odběry tzv. plné krve jsou nejčastějším typem odběrů a ročně jich je v ČR uskutečněno zhruba 420 tisíc. Jde o odběr 450 ml krve od každého dárce. Tento odběr trvá jen asi 5 až 10 minut. Běžně se provádějí odběry krve po třech měsících, tedy čtyřikrát ročně u žen i u mužů. Informace pro dárce krve jsou k dispozici na stránkách www.fnhk.cz. Krev hraje v současné medicíně nezastupitelnou a stále rostoucí roli. Nelze ji uměle vyrobit. V dnešní době se bez ní neobejdou pacienti s těžkými úrazy či s otravou. Je také používána při řadě operací. Na dlouhodobou léčbu transfuzními přípravky jsou odkázáni např. pacienti se zhoubným onemocněním, s onemocněním krve nebo pacienti v léčbě umělou ledvinou. V průměru dostane každý občan za svůj život čtyřikrát krevní transfúzi a dvanáctkrát preparát vyrobený z krve.

„Na našem transfuzním oddělení rádi přivítáme každého prvodárce, protože nám pomůže nahradit pravidelné dárce krve, kteří musí ukončit dárcovství, ať už ze zdravotních důvodů nebo z důvodu věkové hranice. Možnost bezplatně darovat krev jménem Magistrátu města jsem nabídnul primátorovi Zdeňku Finkovi počátkem tohoto léta a dohodli jsme se, že zaměstnanci využijí některý z námi nabídnutých termínů tak, aby nebyl narušen běžný provoz oddělení, " dodává primář Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové Vít Řeháček.

Magdaléna Vlčková
tisková mluvčí MmHK

Další zprávy z Hradce Králové čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…