Hradec Králové: Osmdesátníci tančili jako ve StarDance. Je to pro ně i léčba

05.05.2017 17:21

Možná se někteří senioři a seniorky v královéhradeckém GrandParku inspirovali známou taneční soutěží, ale spíše je roztancovaly jejich oblíbené šlágry. Během plesu, který domov pro seniory uspořádal k 1. výročí svého otevření, se nejprve rozezpívali, pak se dali i do tance. A vůbec nebylo překážkou, že někteří senioři jsou na vozíčku nebo trpí Alzheimerovou nemocí. „Do zpěvu a tance se postupně zapojili téměř všichni. A málem nás všechny utancovali,“ usmívá se ředitelka GrandParku Monika Utratilová.

Hradec Králové: Osmdesátníci tančili jako ve StarDance. Je to pro ně i léčba
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zpěv a pohyb s hudbou má na seniory blahodárný vliv, je to vlastně součást muzikoterapie. „Jejím účelem je dosažení pozitivních změn v psychologickém, tělesném, kognitivním a sociálním fungování člověka se zdravotními problémy,“ dodává ředitelka domova. A popisuje, jak vše vypadalo v praxi. „Když hudba začala hrát, tváře klientů se postupně rozjasnily, senioři se začali usmívat a přidávali se ke zpěvu. Jak plynul čas, zapojili se i do tance.“ Stranou nezůstali ani ti, co jsou na vozíčku – ošetřovatelky je vzaly do kola samozřejmě také.

Využívání starých dobrých melodií a písniček, tzv. šlágrů, působí na seniory velmi pozitivně. „Je vidět, jak se všichni vracejí do svých mladých let. A moc se mi líbí dívat se na všechny ty tváře kolem, jak jsou veselí a jak se baví,“ svěřovala se s úsměvem ředitelka domova v přestávce mezi písničkami. Právě „návrat do mladých let“ je důležitý i pro klienty s Alzheimerovou nemocí. Ti jako první ztrácejí krátkodobou paměť a ve světě, který je obklopuje, jsou dezorientováni. Poslech „písní pro pamětníky“ je jednou z možností, jak pomoci jejich paměti se probudit – a na nějakou dobu opět vnímat i současnost.

Doposud se neví, co způsobuje Alzheimerovu nemoc. Jisté je jen to, že počet lidí s touto diagnózou stále roste. Podle Zprávy o stavu demence vydané Českou alzheimerovskou společností u nás žije více než 153 tisíc osob trpících demencí – přičemž Alzheimerova nemoc je její nejčastější příčinou. V Královéhradeckém kraji je takto nemocných lidí zhruba 10 tisíc a lůžek pro ně se stále nedostává.

Domov pro seniory GrandPark Hradec Králové byl otevřen v dubnu 2016 a může poskytovat sociální a zdravotní služby 149 klientům 24 hodin denně 365 dnů v roce. Jako registrované zařízení sociálních služeb dle zákona 108/2006 Sb. nabízí GrandPark Hradec Králové služby Domov seniorů, Domov se zvláštním režimem a Odlehčovací pobytovou službu.

Domov seniorů je určen těm klientům, kteří pro překážky snižující jejich soběstačnost již nemohou zůstat sami ve svém přirozeném prostředí. Pro tyto klienty je určeno 38 lůžek.

Domov se zvláštním režimem poskytuje kvalitní, odbornou a individuálně zaměřenou podporu a péči lidem, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu onemocnění různými typy demence (např. i Alzheimerovou demencí) a kteří nejsou schopni svou nepříznivou životní situaci překonat ani za pomoci osob blízkých nebo terénní služby. Pro ně nabízíme 108 lůžek.

Odlehčovací služba je pobytová služba poskytovaná osobám, převážně seniorům, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku a/nebo chronického onemocnění a o které je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí. Cílem služby je umožnit pečující fyzické osobě nezbytný odpočinek. K dispozici jsou tři lůžka pro tuto službu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…