Hradec Králové: S následky vichřice si poradili stromolezci

15.11.2017 18:02

Následky vichřice Herwart, která zasáhla Českou republiku o posledním říjnovém víkendu, likvidovala v pátek na lesním hřbitově firma specializovaná na rizikové kácení. V místech nepřístupných pro velkou techniku a s ohledem na hrobová místa museli stromolezci při odstraňování havarijních stromů volit maximálně šetrné postupy.

Hradec Králové: S následky vichřice si poradili stromolezci
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Největším nebezpečím byla na lesním hřbitově zhruba osmdesátiletá borovice, kterou extrémně silný vítr vyvrátil z kořenů, přitom se zaklínila o protější strom a hrozila dalším pádem. To vše navíc v oblasti, kde je velké množství urnových hrobů. Okamžité stržení stromu by s sebou neslo zřejmé škody na náhrobcích, byl tedy nejprve odborně zajištěn a teprve po demontáži náhrobků pokácen.

Ihned po vichřici obehnali pracovníci Technických služeb Hradec Králové místo páskou, zakazující vstup, a obratem povolali stromolezeckou firmu k dočasnému zajištění nebezpečného stromu. „Odborně se postarat o nestabilní vyvrácenou borovici bylo nezbytné, protože se jednalo o víkend těsně před Dušičkami, kdy je návštěvnost na hřbitovech nejvyšší v roce. Navíc na zákaz vstupu lidé nedbali a do nebezpečného místa vstupovali, nosili květiny a zapalovali na hrobech svíčky,“ říká Jindřich Hanousek ze správy městské zeleně technických služeb.

S kořeny borovice došlo k úplnému vyvrácení jednoho hrobového místa, další byla pádem stromu ohrožená. „Přestože v případech kalamity takovou povinnost nemáme, zajistili jsme před samotnou likvidací havarijního stromu také kameníky, kteří ohrožené pomníky a náhrobky demontovali a uložili na bezpečné místo. Všechny majitele dotčených hrobů jsme vyhledali v naší databázi a se situací jsme je obeznámili,“ vysvětluje postup střediska pohřebnictví technických služeb jeho vedoucí Naďa Štěrbová.

Lesní hřbitov má své výhody i nevýhody

V lesním prostředí mezi hroby nebylo možné použít žádnou dostupnou těžkou techniku a s nebezpečně zaklíněným stromem si museli poradit odborníci v rizikovém kácení. Jimi stabilizovanou borovici už žádný další poryv větru neohrozil, a se samotným pokácením se tak mohlo počkat až na demontáž náhrobků. „V místě, kde je tolik hrobů, musíme postupovat s největší opatrností,“ přibližuje náročnost prostředí šéf stromolezců Antonín Přibyl.

„Kdybychom byli například v parku, mohou odřezávané větve padat volně na zem, to je ale tady nemyslitelné. Musíme proto jednotlivé větve a těžké kusy pouštět pomocí kladky, lana a pouštěcích bubnů pomalu tak, aby se žádný hrob nepoškodil,“ vysvětluje Přibyl. „Lesní hřbitov má své výhody i nevýhody. Přírodní prostředí tu nemají pod dohledem jen jeho správci, ale musíme počítat i s rozmary počasí. Nepříjemné následky se snažíme vyřešit vždy co nejrychleji tak, aby provoz hřbitova byl narušován co možná nejméně,“ dodává vedoucí střediska pohřebnictví Naďa Štěrbová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…