Hradec Králové: Technické služby se teď zaměřují na sečení trávy

26.05.2012 16:46

Sečení trávy a údržba zeleně jsou jedny z činností, na které se v současné době zaměřují pracovníci Správy městské zeleně Technických služeb Hradec Králové.

Hradec Králové: Technické služby se teď zaměřují na sečení trávy
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Ve městě se starají o zhruba 417 hektarů travnatých ploch. Vlivem snížení rozpočtu se již loni technologie sečení změnila na sečení bezsběrové, tedy mulčování. Tráva zůstává ležet na ploše, díky čemuž odpadají náklady na manipulaci a převoz trávy do kompostárny a její následné zpracování.

„Travnaté plochy jsou ve městě rozděleny do tří intenzitních tříd, které určují frekvenci sečení v daných lokalitách. Do první intenzitní třídy patří parkové plochy, jako jsou například Jiráskovy sady a Žižkovy sady. Do druhé intenzitní třídy spadá sídlištní zeleň. Třetí intenzitní třídu tvoří přírodě blízká vegetace, lze ale do této třídy zařadit například i doprovodnou zeleň podél komunikací a vodotečí,“ uvedla Monika Švástová, projektová manažerka městské zeleně Technických služeb Hradec Králové.

Dodala, že pro sečení jsou používány speciální stroje, které v zimě slouží k zimní údržbě komunikací.

„Průměrné náklady na sečení byly v loňském roce vyčísleny na 59 haléřů za metr čtverečný. O městskou zeleň pečuje zhruba sedmdesát pracovníků. Počet ploch zeleně se neustále zvyšuje, čímž rostou i náklady na jejich údržbu. Nejnovějšími plochami, které spadají do správy městské zeleně, jsou nově zrekonstruované terasy pod kanovnickými domy a jižní terasy. Staráme se nejen o sečení trávy, ale i o údržbu keřových porostů, živých plotů, trvalkových a letničkových záhonů a především také o stromy,“ konstatoval Jiří Henzl, ředitel Technických služeb Hradec Králové.

Řekl dále, že Hradec Králové v rámci republiky patří mezi jedno z nejzelenějších měst. „Vznikl nový pasport zeleně, který bude v brzké době předán vedení města. Z pasportu lze přesně vyčíslit rozlohu travnatých ploch, ale také přesný počet stromů ve městě. Na pasport by měla navázat inventarizace stromů, která je nezbytnou součástí výbavy každého správce veřejné zeleně,“ dodal Jiří Henzl.

„Každý, kdo cestuje a může tak v rámci Evropy srovnávat údržbu městských zelení, musí uznat, že Hradec Králové je jedním z nejčistších a nejudržovanějších měst. Údržba zeleně je jednou z priorit Technických služeb Hradec Králové. Máme mnoho travnatých ploch, které jsou řádně udržovány. V srdci města je několik parků. Připravujeme rozsáhlou rekonstrukci Šimkových sadů a probíhá obnova stromových alejí,“ řekl náměstek primátora Martin Soukup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hradeckralove.org

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…