Hradec Králové: Výroční ceny města za rok 2018 rozdány

02.05.2019 11:11

Laureátem ceny dr. Františka Ulricha se letos stal Vojmír Srdečný, který celý svůj život věnoval pedagogické činnosti a rozvoji sportu pro hendikepované.

Hradec Králové: Výroční ceny města za rok 2018 rozdány
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

 

Cenou Primus inter pares město ocenilo houslového virtuosa a hradeckého rodáka Jaroslava Svěceného, Událostí roku 2018 se podle hlasování veřejnosti stalo odhalení památníku Jana Gayera z loňského června.

Město Hradec Králové udílí výroční ceny osobnostem žijícím a působícím v krajském městě již od roku 1993. Ceny, kterých je celkem šest, jsou udělovány na základě návrhů občanů a institucí, jejich udělování posuzují odborné komise a finálně je schvalují zastupitelé města. Výroční ceny za rok 2018 dnes večer předali představitelé města významným osobnostem dnes večer v prostorách výzkumného a výukového centra Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Jako první byla vyhlášena událost roku, ocenění za výjimečný čin, investici, projekt, stavbu, výjimečnou událost či akci v uplynulém roce přínosnou pro město a kvalitu života jeho obyvatel. Událostí roku 2018 v Hradci Králové se stalo odhalení památníku Jana Gayera a padlých legionářů z první světové války.

Cenu primátora za studentskou tvůrčí práci 2018 si odnesl Denis Šefara, student Univerzity Hradec Králové, za prohlubování spolupráce s praxí v oblasti informačního a znalostního managementu. Nominovaní studenti, kteří se nestali laureáty ceny, obdrželi od vedení města pamětní medaili Hradce Králové.

Výroční cenu v oblasti sportu s názvem Hradecká sportovní cena získala tenistka Kateřina Siniaková. V loňském roce se stala dvojnásobnou vítězkou Grand Slamu a byla zároveň i členkou českého ženského tenisového týmu, který získal prestižní Fed Cup.

Za významné počiny na poli kulturním získal výroční cenu s názvem Hradecká múza žákovský smyčcový orchestr při ZUŠ Střezina Hradec Králové Smiling String Orchestra. V roce 2018 orchestr dosáhl absolutního vítězství v národním kole celostátní soutěže Základních uměleckých škol ve hře smyčcových souborů a orchestrů.

Cenu Primus inter pares město uděluje za výjimečné, dlouhodobé výsledky v oblasti kultury, vědy, výchovy, sportu a letos ji získal jeden z nejvýznamnějších současných českých houslistů, rodák z Hradce Králové Jaroslav Svěcený.

Za celoživotní sportovní a pedagogickou činnost, jejíž velká část se silně otiskla i v Hradci Králové, získal cenu dr. Františka Ulricha Vojmír Srdečný. Toto ocenění město uděluje za celoživotní dílo kulturního, vědeckého, sportovního nebo společenského významu, které má významný přínos pro město Hradec Králové a přispělo k jeho mimořádné propagaci nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Nominace na výroční ceny města Hradce Králové za rok 2018:

Událost roku 2018

Odhalení památníku Jana Gayera a padlých legionářů z první světové války
První koncertní a umělecká sezóna PETROF GALLERY Hradec Králové
Ukončení instalace mistrovských varhan ve Filharmonii Hradec Králové
Univerzitní osmičky – série akcí pořádaných Univerzitou Hradec Králové v průběhu roku 2018
Zapsání Liskovy vily na seznam kulturních památek

Cena primátora města za studentskou tvůrčí práci 2018

Mgr. Pavla VÁLKOVÁ, Ph.D., rozená Martinková
za doktorskou práci s názvem „Biosenzory a podobná analytická zařízení pro diagnostiku patologických procesů provázející otravy a příslušný soubor publikací“
PharmDr. Josef ŘEZNÍČEK, Ph.D.
za tvůrčí práci v doktorském studijním programu Farmacie
MUDr. Zbyšek PAVELEK, PhD.
za vynikající publikační výsledky v roce 2018 – oblast neurologie
Mgr. Martin VAŠATA
za 1. místo v celostátní studentské vědecké soutěži o Cenu prof. Sáši Duškové za diplomovou práci Královéhradecká městská kancelář v letech 1648 - 1700
RNDr. Jakub TOMAN
za vynikající publikační výsledky v roce 2018 – oblast Aplikovaná biologie a ekologie – specializace ekotoxikologie
Ing. Denis ŠEFARA
za tvůrčí činnost, organizování a prohlubování spolupráce s praxí – oblast informační a znalostní management
Mgr. Kateřina ANDRŠOVÁ
za vědeckou práci tvůrčí činnost – oblast hudební teorie a pedagogika

Hradecká sportovní cena 2018

Kateřina Siniaková za vynikající mezinárodní reprezentaci České republiky a města Hradec Králové
Mountfield HK – klub ledního hokeje za příkladnou sportovní a mimosportovní činnost klubu
Královští sokoli, basketbalové družstvo mužů TJ Sokol Pražské Předměstí za postup do extraligy basketbalu mužů

Hradecká múza 2018

MgA Jakub Vašíček a Divadlo DRAK a Mezinárodní institut figurálního divadla o.p.s.
za inscenaci Bílý tesák
Mgr. Marek Hrubecký
za mimořádný přínos kulturnímu životu v Hradci Králové, především za dramaturgii festivalu Hudební fórum 2018
žákovský smyčcový orchestr při ZUŠ Střezina Hradec Králové Smilig String Orchestra
za absolutní vítězství v národním kole celostátní soutěže Základních uměleckých škol ve hře smyčcových souborů a orchestrů v roce 2018

Primus inter pares 2018

Jaroslav Svěcený, houslový virtuos a znalec houslí, který nikdy nezapomněl na své rodné kořeny v Hradci Králové. Studoval na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění. Jeho koncertní a festivalová turné obsahují USA, celou Evropu, Mexiko, Chile, Rusko, Maroko a řadu dalších zemí. Natočil 44 alb.

Cena dr. Františka Ulricha

PhDr. Vojmír Srdečný zažil budování nové republiky, zavření vysokých škol, nacisty a přežil i koncentrační tábor. Výrazně se zasloužil o rozvoj sportu pro handicapované, byl předsedou svazu tělesně postižených sportovců a přes třicet let působil na pedagogické fakultě v Hradci Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…