Hradecký magistrát vydal letos více než dvojnásobek voličských průkazů než při minulé volbě prezidenta

25.01.2018 19:01

Včera bylo ukončeno vydávání voličských průkazů pro letošní prezidentské volby, resp. pro jejich druhé kolo. Celkem Magistrát města Hradec Králové vydal 3.196 voličských průkazů, což je více než dvojnásobek ve srovnání s rokem 2013, kdy se na obě kola vydalo 1536 průkazů.

Hradecký magistrát vydal letos více než dvojnásobek voličských průkazů než při minulé volbě prezidenta
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Pro první kolo letos o volební průkaz požádalo 1.176 voličů, v roce 2013 jich bylo 438. Ve druhém kole, které začne zítra ve 14 hodin, bude moci volit mimo „svůj“ volební okrsek 2.020 občanů Hradce Králové. Pro druhé kolo předchozích prezidentských voleb v roce 2013 vydal hradecký magistrát 1.098 voličských průkazů. V Hradci Králové je 74.517 tisíc voličů.

Voličský průkaz voliče opravňuje volit v jakékoli volební místnosti na území České republiky nebo na zastupitelských úřadech v zahraničí. Jestliže tedy občan nechce nebo nemůže volit ve volebním okrsku dle svého trvalého bydliště, může požádat na místně příslušném obecním úřadě o vydání tohoto průkazu a volit tak i jinde. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…