Hustopeče: Střelnice získá díky dotaci zpět svou krásu

21.11.2020 19:03

Dvoupodlažní objekt na ulici Na Hradbách patří k nejstarším budovám ve městě a byl postaven za účelem obrany města. V posledních letech, navíc i po požáru, chátrá. Pomůže dotace, kterou město bude moci čerpat v následujících třech letech.

Hustopeče: Střelnice získá díky dotaci zpět svou krásu
Foto: hustopece-city.cz
Popisek: Hustopeče

Oko nejednoho obyvatele Hustopečí a okolí nezůstane suché při vzpomínkách na mladí prožité v budově Střelnice. Před pár lety se v ní nacházela diskotéka, historie budovy však sahá do daleké minulosti. Současný stav Střelnice volá po zásahu řemeslníků. A její prosby byly vyslyšeny. Podařilo se totiž získat dotaci, která budově navrátí její dávnou krásu a slávu. „Jedná se o podprogram Ministerstva pro místní rozvoj, „Podpora regenerace brownfieldu pro nepodnikatelské využití“ a dotační titul „Revitalizace a rekonstrukce“. Dotace bude činit 60 % způsobilých výdajů, které jsou v této chvíli vyčísleny na 6,2 milionu, dotace bude tedy 3,7 milionu korun,“ říká projektová manažerka Pavla Novotná. „Momentálně čekáme na vystavení registrace akce a potom bychom připravili výběrové řízení na zhotovitele,“ dodává Novotná. Dotaci lze vyčerpat do tří let od vystavení rozhodnutí, tedy do konce roku 2023 a bude využita na stavební úpravy, interiéry se budou řešit zvlášť.

Virtuální prohlídka návrhu interiéru ZDE.

Na stavu budovy se podepsal také požár, který ji zachvátil v roce 2008. Vedení města tak v minulosti řešilo, co s ní – prodat či zbourat? „Nakonec vyhrál názor, že to jedna z mála historických budov a bylo by hezké ji zachovat a navrátit ji původní tvář a vymyslet něco smysluplného vevnitř budovy,“ seznamuje nás s plány místostarosta Bořivoj Švásta. Práce na budově bude dost, její současný stav je totiž mírně řečeno „zoufalý“. „Je to zasíťované, aby nepadala střešní krytina a je zabezpečena proti vniku cizích osob. Budova byla kompletně vyklizena. Vznikla studie na rekonstrukci, máme vymyšlený i interiér a poslední dotační titul nám konečně vyšel. Měl by to být prostor pro setkávání, na stěnách bude historie starých budov ve městě, a protože jsme Na Hradbách, tak zde bude například staré vinařské nářadí,“ představuje Švásta.

A k čemu vlastně v minulosti budova sloužila? Napovídá její název. „Souvisí to s tím, že Hustopeče byly město a měly domobranu – museli tu být bojeschopní muži. S objevem kuše bylo nutné, aby se muži naučili s kuší zacházet, takže musela vzniknout výcviková místa. S palnými zbraněmi, které do Hustopečí přinesli například husité, bylo nutné stavět střelnice mimo město, aby nezpůsobily požár a nedělaly hluk, takže naše střelnice, jak předpokládáme, se stavěla v průběhu 16./17. století a tam byl prováděn výcvik palnými zbraněmi,“ říká dr. Nezhodová z místního muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…