Jablonec jde opět vstříc rodinám malých dětí

30.06.2014 14:30

Jablonec nad Nisou bude od září přispívat na umístění dítěte v soukromých předškolních zařízeních.

Jablonec jde opět vstříc rodinám malých dětí
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Jablonec nad Nisou má ve školkách dostatečnou kapacitu pro děti, které dovrší tři roky v září, ale potíže pak nastávají s umístěním dětí, které se narodily například v lednu. Během školního roku se v plných školkách hledá místo těžko, proto jsme se za určitých pravidel rozhodli přispět na docházku dětí do soukromých zařízení,“ vysvětluje Paukrtová.

Město Jablonec nad Nisou již od roku 2008 vlastní titul „Obec přátelská k rodině“, který obdrželo za vstřícný postoj k jabloneckým rodinám a pestrou nabídku prorodinných aktivit a služeb.

V mateřských školách zřizovaných městem je počet volných míst pro děti mladší tří let omezený a služby soukromých zařízení jako jsou miniškolky, jesle či dětská centra, jsou pro rodiče dětí mnohdy finančně nedostupné. Rada města proto rozhodla od 1. září tohoto roku o poskytování příspěvku na školné v těchto soukromých zařízeních ve výši 1000 Kč za měsíc, a to pro dvouleté a starší děti neumístěné v mateřských školách. Příspěvek bude poskytován na školní rok 2014/2015. Výchovné a vzdělávací služby jabloneckých soukromých zařízení tak budou dostupnější většímu počtu rodin.

Děti, na které bude možné čerpat příspěvek, musí spadat do jedné ze tří kategorií: 1. kategorie je pro děti ve věku od 2 do 3 let, do 2. kategorie budou spadat děti ve věku od 2 do 7 let, které se prokazatelně neumístily v mateřské škole zřizované městem, např. z důvodu zdravotního znevýhodnění. Do 3. kategorie spadají děti ve věku od 2-7 let, jejichž rodiče si cíleně vyberou Lesní třídu zřizovanou Občanským sdružením Montessori. Pro všechny tři kategorie platí přísná pravidla jako např. to, že oba rodiče dítěte jsou zaměstnaní a dítě má společně s rodiči bydliště v Jablonci nad Nisou. Dětí mimo Jablonec se příspěvek tedy týkat nebude.  

Pokud dítě splní všechny podmínky pro získání finančního příspěvku a bude navštěvovat soukromé zařízení minimálně 20 hodin týdně v daném měsíci, tj. celkem 80 hodin za měsíc, obdrží slevu na školném ve výši 1.000,- Kč/ měsíc.

Tuto slevu poskytne rodičům zaregistrované a městem prověřené soukromé zařízení, které sníží poplatek za své služby o dotaci města, tedy o 1000,- Kč. V případě, že bude kapacita soukromých subjektů naplněna, nebude však mít zákonný zástupce možnost poskytnutí slevy na školném nárokovat.

Případné dotazy rodičům i subjektům zodpoví pracovnice oddělení školství, kultury a sportu Mgr. Barbora Krsová, tel. 483 357 315 nebo Mgr. Zdeňka Květová, tel. 483 357 270.

Soukromé subjekty, které mají zájem požádat město o registraci mezi soukromá zařízení poskytující výchovně vzdělávací služby pro děti od 2 do 7 let, najdou všechny potřebné informace ve výzvě uveřejněné na úřední desce a na webových stránkách města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…