Jablonec nad Nisou: Město pokračuje v prodeji bytů

28.06.2014 7:41

Zastupitelé schválili prodej dalších městských bytů v objektu Skelná 12 včetně pozemku za 2,3 milionu korun a v objektu Podzimní 54 včetně pozemku za 2,5 milionu korun. V obou případech objekty odkoupili stávající nájemníci, kteří vytvořili bytová družstva tak, jak požaduje metodika města. Prodeje bytů vynesly dosud více než 58 milionů korun, které jsou začleněny do rozpočtu a využívány pro správu městského majetku.

Jablonec nad Nisou: Město pokračuje v prodeji bytů
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Novou metodiku pro prodej bytů jsem předkládal zastupitelstvu na podzim 2012. Vzhledem ke způsobu, jakým probíhala privatizace v předchozích letech, zůstávaly v majetku města jednotlivé byty v různých domech. Tomu jsme se snažili zabránit, a proto jsme zvolili metodu prodeje objektů nájemníkům, kteří vytvoří družstvo. Přes počáteční potíže se ukázalo, že tento způsob je správný. Nájemníci přistoupili na způsob výpočtu ceny a utvořili družstva tak, aby si domy, ve kterých bydlí, mohli odkoupit,“ rekapituluje průběh privatizace městských bytů náměstek primátora Miloš Vele.

V listopadu 2012 rozhodli zastupitelé, že 312 bytových jednotek město nabídne k prodeji po jednotlivých objektech jako celek. Nájemníci tak mohli vytvořit družstvo a za odhadní cenu násobenou koeficientem 0,5 si mohli byty koupit. Z celkem 14 objektů, které město nabídlo k prodeji touto formou, zbývají prodat  již jen tři bytové domy – Palackého 40, 42 a Na Vršku 16. V těchto domech se nájemníkům nedařilo dosáhnout shody na koupi bytů. Zastupitelé proto 20. února letošního roku rozhodli o výjimce z metodiky s tím, že je potřeba, aby s nabídkou prodeje objektu formou družstva souhlasilo 45% oprávněných nájemců bytů. Původně bylo potřeba 60%. Tato podmínka byla splněna a nájemníci vytvořili družstva a nyní se připravují ke koupi domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…