Jablonec nad Nisou: Peníze z Fondu na zlepšení úrovně bydlení slouží i památkám

19.02.2017 6:32

Zastupitelé schvalovali hospodaření Fondu na zlepšení úrovně bydlení, který je nedílnou součástí jabloneckého rozpočtu od roku 2002. Od roku 2013 se z fondu podporuje i technická infrastruktura, resp. kanalizační přípojky a čistírny odpadních vod. V roce 2017 bude FZÚB hospodařit s částkou 8,6 milionu korun.

Jablonec nad Nisou: Peníze z Fondu na zlepšení úrovně bydlení slouží i památkám
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Zápůjčky na zlepšení úrovně bydlení bude jabloneckým občanům radnice nabízet i letos. Je také možnost čerpat zápůjčky na obnovu nemovitostí v městské památkové zóně. Dotace z výzev roku 2016 se budou po kladném vyřízení žádostí z FZÚB vyplácet jak na čističky a kanalizační přípojky, tak na opravu nemovitostí v městské památkové zóně. O vyhlášení Programu na podporu technické infrastruktury na letošní rok budou zastupitelé rozhodovat pravděpodobně letos v březnu.

-       zápůjčky na zlepšení rovně bydlení pro fyzické i právnické osoby  2 miliony korun
-       zápůjčky na obnovu nemovitostí v městské památkové zóně          1 milion korun
-       dotace na čistírny odp. vod a kanalizační přípojky (2016)                 790 tisíc korun
-       dotace na obnovu nemovitostí v MPZ (2016)                                      751 tisíc korun

Celkový objem peněz ve fondu je pro letošní rok 8,6 milionu korun, přičemž zůstatek z loňského roku je 5,2 milionu a 1,5 milionu korun do fondu se očekává z prodeje městských nemovitostí. Splátky zápůjček a úroky jsou naplánovány ve výši 1,9 milionu korun.

V říjnu loňského roku zastupitelé schválili snížení úrokové sazby pro zápůjčky z FZÚB na 2 %.

Zápůjčky na bydlení

V roce 2016 bylo vlastníkům bytů a domů na zápůjčkách na zlepšení úrovně bydlení z fondu vyplaceno 639 tisíc korun. Novou výzvu na podávání žádostí o zápůjčky z FZÚB pro rok 2017 vyhlásil jablonecký magistrát v listopadu loňského roku. V té době také došlo ke snížení úrokové sazby na 2 %. Výše úrokové sazby pro rok 2016 byla 2,1 %. K jejímu snížení z původních 2,45 % došlo vloni v listopadu. „Máme zájem na tom, aby lidé své nemovitosti zvelebovali, proto jsme zařadili i zápůjčky na objekty v městské památkové zóně, což je v podstatě širší centrum města. Zápůjčky se snažíme nabízet s konkurenceschopným úrokem i proto, že stav městských financí se stále zlepšuje,“ vysvětluje náměstek primátora pro ekonomiku Miloš Vele.  Žádosti o zápůjčky na úpravy svých bytů a domů mohou lidé posílat do 28. února 2017.

Dotace a zápůjčky na čističky

Z FZÚB jsou poskytovány i dotace na kanalizační přípojky a čistírny odpadních vod v Programu podpory technické infrastruktury. Příjem žádostí do výzvy roku 2016 byl ukončen v říjnu, alokován byl 1 milion a schválené projekty je pak nutné realizovat do konce října 2017. Schválená dotace se po dokončení a řádném vyúčtování vyplácí zpětně. Ve dvoukolovém řízení bylo schváleno 18 žádostí. Neschváleno bylo 9, z toho jedna z důvodu nesplněných formálních náležitostí a 8 žádostí nebylo možné uspokojit kvůli vyčerpání alokované částky. Osm letos neuspokojených žádostí překročilo alokovaný 1 milion o více než 680 tisíc korun. Pokud zastupitelé schválí Program podpory i letos, mohou ale svoji žádost podat znovu rovnou do druhého kola.

„Žádosti do Programu podpory výstavby technické infrastruktury se předkládají ve dvou kolech. Nejdříve žadatel předloží v 1. kole projektový záměr. Když jej rada schválí, může předložit v tzv. kole druhém žádost o dotaci se všemi přílohami. Všechny žádosti o dotace jsou projednány ve finančním výboru a následně podle výše částky předloženy radě nebo zastupitelstvu,“ popisuje proces Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací, které žádosti administruje. Částky do 50 tisíc korun schvaluje rada města, částky vyšší podléhají schválení zastupitelstvu města. Všechny žádosti ale projdou finančním výborem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…