Jablonec podvanácté ožije tancem

22.10.2014 17:59

Každoroční setkání tanečníků Tanec, tanec… 2014 se letos uskuteční 24. – 27. října 2014 na několika místech v Jablonci nad Nisou. Hlavními hvězdami letošní 28. celostátní přehlídky scénického tance mládeže a dospělých Tanec, tanec… budou hosté belgického Dance Impact Festivalu v Bornem a chorvatského Susretu hrvatskih plesnih ansambala v Karlovaci. O přízeň diváků bude usilovat také šestnáct současných českých choreografií. Přehlídku uzavře NoTa Plzeň, první držitel Ceny města tance z roku 2013.

Jablonec podvanácté ožije tancem
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Zahájení přehlídky proběhne 25. října v 19 hodin již tradičně v městském divadle. Diváky uvítají ve foyeru divadla živé instalace, které vzniknou ve spolupráci studentů Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Jablonci nad Nisou (zaměření na Design bižuterie a módního doplňku) a dívek z Tanečního studia Magdaléna z Rychnova u Jablonce nad Nisou v choreografii Anny Benhákové, čerstvé absolventky Duncan Centre konzervatoře Praha. 

První přehlídkový večer osmi choreografií toho nejlepšího z krajských přehlídek zakončí host současného chorvatského tance Valentina Ivanković Pelikan a Taneční klub Tina ze Sisaku. Následnou moderovanou diskuzi mezi tanečníky a diváky povedou redaktorky portálu tanecniaktuality.cz.

Druhý den přehlídky 26. října v 19 hodin uvidíte v městském divadle druhý přehlídkový večer, který představí dalších osm českých tanečních děl a hosta současného belgického tance Ilse Alexander a Taneční centrum Pirouette z Alsenbergu. I tento večer bude zakončen moderovanou diskuzí mezi tanečníky a diváky, kterou povedou redaktorky tanecniaktuality.cz.

V obou uvedených večerech se bude dvěma díly prezentovat i jablonecká rodačka Magdaléna Pupík Rellichová a Taneční a pohybové studio Magdaléna z Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Vyvrcholením přehlídky bude 27. října od 13 hodin v městském divadle slavnostní vyhlášení nominací a Ceny města tance 2014.  Závěrečné představení současného českého tance uvede Lenka Jíšová a Taneční skupina NoTa z Plzně, jež je výstupem prvního rezidenčního pobytu v Jablonci nad Nisou.

Po celou dobu přehlídky bude v Eurocentru realizován bohatý doprovodný program formou diskuzních klubů mezi účastníky a odbornou porotou, mezi studenty taneční vědy pražské HAMU a studenty divadelní vědy FF UK Praha a mezi redaktorkami tanecniaktuality.cz a účastníky. Tradičně budou realizovány tvůrčí dílny, které povedou Kateřina Dietzová a Petr Vrba, Lenka Jíšová a Jan Braun. Interpretační semináře povede Zdenka Brungot Svíteková a Radek Mačák. Poprvé v historii přehlídky se dílny i semináře budou konat kontinuálně po celou dobu přehlídky.

Cena města tance byla v Jablonci předána při přehlídce Tanec, tanec… loni poprvé. Předává se na základě doporučení odborné poroty. Nejde o klasickou věcnou cenu, i když se také zvažoval nějaký výrobek z typicky místních surovin související se sklem a bižuterií. Je to Cena města tance za výrazný umělecký počin a osobitou výpověď v tanci spojenou s tvůrčím rezidenčním pobytem v Jablonci nad Nisou. Vybraný choreograf nebo choreografové a soubor získají třídenní rezidenční pobyt před příštím ročníkem Tanec, tanec…2015, který využijí k nastudování choreografie, jež bude souviset s městem a premiéru bude mít na 29. ročníku přehlídky v roce 2015.

Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury a za finančního přispění Krajského úřadu Libereckého kraje, pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a statutárního města Jablonec nad Nisou pořádají NIPOS-ARTAMA Praha a Taneční a pohybové studio Magdaléna Rychnov u Jablonce nad Nisou, o. s., spolupořádá Městské divadlo, o. p. s. Jablonec nad Nisou, Eurocentrum Jablonec n. N., s. r. o.,  a Muzeum skla a bižuterie Jablonec nad Nisou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…