Jablonec si opět může dovolit vzít úvěr

22.09.2016 20:31

Zastupitelé města Jablonec nad Nisou schválili uzavření smlouvy o revolvingovém úvěru ve výši 150 milionů korun.

Jablonec si opět může dovolit vzít úvěr
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Úvěr je přípravou na plánované investiční akce, které budeme upřesňovat dle dotačních titulů. Budeme jej využívat na dofinancování konkrétních akcí, např. i na investice v rámci IPRÚ,“ vysvětluje náměstek primátora pro ekonomiku Miloš Vele.

Resort ekonomiky má na starosti již od roku 2011. Za dobu jeho působení se podařilo snižovat městský dluh v průměru o 58 milionů ročně při zachování všech funkcí města.  Zadlužení kleslo z  původních 455 milionů v roce 2011 na 165 milionů na konci roku 2015. „Dluh se za pětileté období snížil o 64 %, což považuji za velký úspěch, podařilo se stabilizovat hospodaření města a je nyní na velmi solidní úrovni. Můžeme si nyní dovolit uvážlivě investovat,“ okomentoval náměstek Vele stav městských financí při schvalování rozpočtu na rok 2016 v únoru letošního roku.

Období čerpání revolvingového úvěru, který městu za nejvýhodnějších podmínek nabídla Komerční banka, je stanoveno od listopadu 2016 do konce roku 2018. Ve smlouvě je také klauzule, podle níž banka bude peníze vyplácet na základě předložených faktur na konkrétní investiční akce. „Je to i do budoucna jakási pojistka proti zneužití finančních prostředku na provozní záležitosti, lidově řečeno, proti projedení úvěru,“ vysvětluje Vele.

O tom, že je Jablonec opět ekonomicky zdravým městem svědčí i fakt, že je zajímavým partnerem pro bankovní domy. Do výběrového řízení na dlouhodobý revolvingový úvěr se přihlásily tři nejsilnější – ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka. Ta nabídla nejnižší úrokovou sazbu i nejlepší podmínky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…