Jaké má být Brno v roce 2050?

28.11.2016 17:45

Na čem může Brno do budoucna stavět, na jaké výzvy se připravit, aby bylo příjemnějším místem pro život svých obyvatel a přiblížilo se vysokému standardu kvality života, na který jsou zvyklí třeba obyvatelé Vídně.

Jaké má být Brno v roce 2050?
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Na tyto a další otázky odpovídala ve čtvrtek čtveřice významných hostů panelové diskuze v čele s primátorem města Petrem Vokřálem v zaplněném brněnském Urban centru.

O budoucnosti Brna diskutovali s veřejností také ředitel Kanceláře architekta města Michal Sedláček, sociolog Ladislav Rabušic a podnikatel a designér Martin Tvarůžek. Brno, které všichni shodně vnímají jako mladé, živé univerzitní město, musí do budoucna myslet i na neustále stárnoucí populaci, zaměřit se na udržení a přilákání talentů, připravit se na důsledky přicházející čtvrté průmyslové revoluce či klimatické změny.

Velkým úkolem pro Brno bude vymezit vhodný prostor pro další fyzický rozvoj města a zároveň zachovat jeho stávající kvality, včetně zeleně či fungujících a příjemných veřejných prostranství. Zintenzivnit by se měla také spolupráce města a jeho okolí – s obcemi v zázemí Brna i s Jihomoravským krajem, tak aby vše fungovalo jako dobře provázaný celek.

Jakou inspiraci si může Brno vzít ze západních měst, vyspělých demokracií a fungujících ekonomik? Základem dobrého fungování společnosti je vzájemná důvěra a respekt mezi lidmi, úcta k prostředí, které společně vytváříme, politická kultura a vůle stanovenou strategii následně naplnit.

Panelová diskuze byla jednou z řady aktivit pro zapojení veřejnosti do přípravy nové Strategie pro Brno 2050 a zároveň součástí doprovodného programu výstavy Strategie pro Brno 2050, kterou můžete v Urban centru na Mečové 5 navštívit do konce listopadu. Záznam diskuse bude k dispozici na webu www.brno.cz/strategie  na konci tohoto týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …