Jeseník: Krátká rekapitulace roku 2023

04.01.2024 10:23 | Tisková zpráva

V roce 2023 se podařilo dokončit všechny naplánované investiční akce. Mezi ty nejdůležitější patřilo završení IV. etapy revitalizace sídliště 9. května, regenerace rybníčku na ulici Denisova, instalace fotovoltaických panelů na budově IPOSu a další.

Jeseník: Krátká rekapitulace roku 2023
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Ulice Poštovní a Dittersdorfova
Dvě frekventované komunikace, jejichž technický stav již nebyl bezvadný, se na jaře 2023 dočkaly obnovy. Rekonstrukce v hodnotě zhruba 5,3 milionu korun s DPH zahrnovala vybroušení původní asfaltové vrstvy do hloubky 5 cm a položení nového povrchu. Upraveny byly obruby, nově byl vybudován zpomalovací pruh v prostoru před školkou, který zároveň slouží jako nasvícený přechod pro chodce. V úseku u přechodu byla rychlost omezena na 30km/hod.

Proluka u tržnice
Na konci letních prázdnin byla dokončena revitalizace proluky mezi Masarykovým náměstím a tržnicí. Nyní důstojné místo zahrnuje čtyřiadvacet parkovacích míst, novou zeleň a mobiliář. Na projektu v hodnotě téměř 11 milionů korun byla mj. aplikována opatření, která v maximální míře přispívají k zadržování vody v území.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39643 lidí

Sídliště 9. května
Opravou ulice Klicperovy skončila IV. etapa revitalizace sídliště 9. května v celkové hodnotě za více než 25 milionů korun. Realizace byla dotačně podpořena ze Státního fondu pro podporu investic v rámci programu Regenerace sídlišť, a to částkou šest milionů korun.

Rybníček v ul. Denisova
Dne 22. září byl slavnostně otevřen oblíbený rybníček na ulici Denisova. Jeho komplexní revitalizace v hodnotě 10,8 milionu korun zahrnovala stabilizaci břehů a ostrůvku proti sesouvání, rekonstrukci chodníků nebo stavbu rekreačního mola. Místo se dočkalo také nových laviček či atypické lavice ve shodném designu jako molo. Akce byla spolufinancována ze zdrojů města a díky dotaci Ministerstva zemědělství ČR.

Fotovoltaika na IPOSe
Díky instalaci fotovoltaické elektrárny na střeše městského úřadu se stal IPOS objektem s velmi nízkou energetickou náročností. Na projekt v hodnotě 3,55 milionu korun získalo město dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši zhruba 2,2 milionu korun. Přínosem bude zlepšení životního prostředí, snížení odběru elektrické energie a snížení provozních nákladů. Úspora se očekává v hodnotě okolo půl milionu korun ročně.

Výměna veřejného osvětlení
Do konce roku 2023 bylo 372 starých sodíkových lamp nahrazeno úspornými LED svítidly. Výměna se uskutečnila v lokalitách s největší energetickou náročností. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.