Jičín: Cítíte-li tíseň či rozpolcenost při těhotenství, je tu pro vás linka 800 108 000

07.09.2018 18:23

Město Jičín se ochotně připojuje k desítkám českých měst, které vyslovují podporu projektu „Nesudíme, pomáháme“.

Jičín: Cítíte-li tíseň či rozpolcenost při těhotenství, je tu pro vás linka 800 108 000
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Projekt se zaměřuje na budoucí maminky, které čekají neplánované dítě a okolím jsou nuceny k přerušení těhotenství. Zvláštní přístup vyžadují ženy po potratech, trpící postabortním syndromem. Autorem projektu je nezisková organizace Hnutí pro život ČR. Jádrem je Linka pomoci, telefonní číslo 800 108 000, a web www.hnutiprozivot.cz.

Ženy se na linku mohou obracet kdykoliv. Mají jistotu plně specializované podpory, v poradně trvale pracují tři psycholožky a čtrnáct konzultantek. Vedle toho se na projektu podílí řada odborníků.

Organizátorům z Hnutí pro život ČR jde o to zprostředkovat odbornou radu, profesionální i lidskou pomoc při úzkostech z nečekaného těhotenství, špatných výsledků prenatálních testů, strachu z partnera, obav o bydlení a podobně. Úzkost spojená s těhotenstvím a početím může mít jakýkoliv původ. Kromě výše zmíněných situací může být příčinou úzkosti rozkol mezi partnery při očekávání třetího dítěte, což je častý jev, nebo například dilema, zda má žena podstoupit umělé oplodnění, nedaří-li se páru početí. Častý je také strach ze zaměstnavatele či nucení k přerušení těhotenství, pokud přijde těhotenství ve studentském věku. Postabortní syndrom je stav mysli, kdy žena i po několika letech po absolvování umělého přerušení těhotenství nadále cítí vnitřní úzkost.

Nejen akademici z řad psychologů či lékařů, ale i mnoho mediálně známých osobností vyslovili projektu podporu. Jsou mezi nimi například psychiatr prof. Max Kašparů nebo kardiochirurg prof. Tomáš Tláskal, dále také herec Martin Dejdar, pěvkyně Petra Černocká a Naďa Urbánková, žurnalistka Daniela Drtinová, hokejista David Kočí, zakladatel babyboxů a filantrop Rudolf Hess a mnoho dalších.

Organizátoři žádají česká města o podporu. Ta nemá ekonomický charakter. Nejde tedy o finanční pomoc, jelikož podpora je na úrovni propagace a šíření informací směrem k občanům. Do celorepublikové akce už vstoupilo více než šest desítek měst. „Díky záštitě měst se zvýší povědomí mezi potencionálními klientkami o rozsahu námi nabízené pomoci a o našich službách. Oficiální podpora nám pomáhá navázat a prohloubit spolupráci s místními odborníky, se kterými můžeme lépe koordinovat pomoc při řešení jak zdravotních a psychických, tak i sociálních problémů našich klientek,“ vysvětluje vedoucí projektu Jaroslava Trajerová.

„Jsem rád, že existuje podobný projekt, který nabízí ženám pomocnou ruku ve chvíli, kdy nečekaně otěhotní a potřebují se s někým poradit. Taková diskuze s odborníkem pomůže leckdy zabránit rozhodnutím, kterých pak už může dotyčná pouze litovat. Jsem rád, že město Jičín tento projekt podporuje,“ uvedl místostarosta města Jičína Mgr. Petr Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…